България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Рибена кост" - за парадоксите в държавата и конфликта между човека и системата

Режисьорът Драгомир Шолев представи новия си филм

11.11.2022 | 09:30 Редактор: Тодор Петров

Филмът "Рибена кост" на Драгомир Шолев вече е по кината. Лентата разказва десет дълбоки човешки истории, на фона на които парадоксите на държавата контрастират още по-нелепо.

"Историите уж нямат нищо общо и сякаш са случайно подбрани, но ако вникнем по-дълбоко - става дума за едно и също нещо. Всеки път човек се сблъсква с този абсурден момент, в който на брега на морето има мъртво тяло и всеки го интерпретира по свой собствен начин, проектирайки върху това тяло собствения си емоционален свят", сподели режисьорът на филма Драгомир Шолев в студиото на "България сутрин".

По думите му заглавието "рибената кост" е иронично казано, тъй като делфинът не е риба, но пък и филмът не е за делфин. Филмът е ироничен поглед върху съвременните българи и до голяма степен разказва за конфликта между човека и системата. 

"Човек е поставен в ситуация на оцеляване, той трябва да оцелее психически. Филмът дава някаква надежда. Всеки сам ще намери своя собствен извод. Опитал съм се да хвана 10 различни човешки съдби и биографии. Това означава 10 различни малки филма. Най-трудното нещо беше кастингът", каза още режисьорът пред Bulgaria ON AIR.

За финал Шолев разкри, че вече подготвя нов филм със заглавие "Пет пъти, в които баща ми си забравя чантата" и разказва 5 истории. Заложил е във времето да го направи за 5 години.

Гледайте целия разговор във видеото.