България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще застроят ли Боянското блато, формирано от екосистема със защитени видове?

"В момента, в който то се засипе със земна маса и се построи сграда, то тя в кратък срок ще се наводни", каза адв. Веселин Тончев

11.11.2022 | 08:14 Редактор: Искра Ангелова

Инициативен комитет внася подписка в Столичната община за спасяване на Боянското блато, която е подписана от 1500 участници. Проблемът с територията около Боянското блато е от няколко години. Той се появява, след като блатото е реституирано на частни лица като земеделска земя.

"Боянското блато е последното останало естествено водно образувание на територията на София. То е формирано от ценна екосистема от защитени растителни и животински видове. Ние сме го проследили от Освобождението насам, че то винаги е било на това място и искаме да го запазим и за идните поколения. Има голямо разнообразие от птици, голяма част от тях са в Червената книга", каза адвокат Веселин Тончев в студиото на "България сутрин.

Той е и част от инициативния комитет, а по думите му всичко това е констатирано в доклад на Столичната община от 2021 година.

"След което стартираха процедури Боянското блато да бъде отразено като блато, тъй като в последния устройствен план на София то не е отбелязано като такова. Ако първоначално беше отбелязано като блато, то няма да е реституирано. Както е известно, на възстановяване подлежат земеделските земи. Има сериозни противоречия в официалните становища на институциите и това, което на практика се случва", допълни Тончев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че в самия доклад има изрично предписание тази зона да се обособи като защитена територия.

"В момента Столичната община разглежда процедури, които имат за цел блатото да бъде въведено в кадастър. Тази процедура върви година и половина, все още не е въведено като блато и оттам идват по-нататъшните проблеми. След като не е въведено като блато, то се води територия за застрояване. Около една 1/3 от територията му беше засипана със земна маса, а когато това нещо се случи - на място дойдоха от столичната инспекция, от Столичната община, спряха строителните дейности", добави адвокат Тончев,. 

Той подчерта, че в момента блатото е оградено, което е несъвместимо с неговата функция на екосистема.

"От район "Витоша" беше разрешено прекарването на път, който минава през водната територия на блатото и завършва в самото блато. Докато не се признае за блато и държавата, и общината не прогледнат - то ще се води за застрояване. Там се наблюдават над 100 вида птици. Те ползват това място като местообитание, така че ако то бъде унищожено, те няма да съществуват", категоричен бе експертът.

Според него самото място не е подходящо за строителство.

"Блатото е формирано по естествен път, става въпрос за особености на релефа и подпочвени води. В момента, в който то се засипе със земна маса и се построи сграда, тя в кратък срок ще се наводни, тъй като тези води не могат да бъдат спрени", каза още Веселин Тончев.

Адвокатът поясни, че има и петиция, а по-късно през деня ще внесат и подписката.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Иван
преди 1 година
Това са пълни глупости. На мястото на вашите блокове също е имало дървета с катерички, лисици и всякакви други животни. Защо не си бутнете евтините блокове, които са на по 10 години и вече фасадите им се рушат, а пред тях няма път, всеки апартамент е с по 2-3 автомобила и пред блоковете се е превърнало като Манастирски ливади 2?Не желаете да имате повече съседи. Не знаех, че в този район има толкова много екоактивисти, по-скоро са просто хора, свикнали да си разхождат кучетата там. Сигнализирай за неуместен коментар