България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Защо допуснахме убийството на границата и разрушена ли е системата ни?

Коментар на бившите вътрешни министри Емануил Йорданов и Валентин Радев и на ген. Валери Григоров

08.11.2022 | 09:26 Редактор: Тодор Петров

"Рискът е съществена част от професията на полицая и това не трябва да се забравя. Не знам дали е мигрант човекът, който е стрелял. Не знаем дали е бил в границите на България или е бил от другата страна на браздата", заяви в "България сутрин" бившият вътрешен министър Емануил Йорданов след убийството на служител на МВР на границата ни с Турция.

Според него такъв инцидент говори по-скоро, че няма достатъчно добро взаимодействие между граничните служби на България и Турция, които трябва са в постоянен пряк контакт. 

"Не мисля, че е възможно цялата охрана да бъде осъществявана от местни хора. Хубаво е да има местни, които да въвеждат в работата колегите си от други населени места. Всичко това е въпрос на организация. Проблемът е общ, не е само наш - всички страни, които сме външна граница на Европа", каза още Йорданов. 

Бившият МВР шеф е на мнение, че на първо място трябва да се промени отношението ни към работата. 

"За съжаление, ние сме свикнали на една кампанийност. Става инцидент, 3 дни се стягат редиците, след това всичко се забравя. Трябва да се засили подготовката и материалното осигуряване. Не само МВР има отношение по проблема", подчерта Йорданов.

Бившият вътрешен министър Валентин Радев коментира, че досега мигрантите сме ги виждали въоръжени най-много с ножове. 

"Съгласен съм с колегата - не знаем какви са точно. Може да са трафиканти на нещо през границата. Предстои зимата, започват студове и бързат да се прекарат някакви групи, ако са те. Някой от тях си е позволил да използва оръжие срещу въоръжен патрул, такова нещо не си спомням да е имало", каза той пред Bulgaria ON AIR.

По думите на Радев нашите гранични полицаи са подготвени, но не и всички онези, които се командироват по границата.

"Добре е да изпращаме подготвени военнослужещи. Примерно - силите за специални операции. Важните въпроси са относно тяхната подготовка, дали са оборудвани добре, дали са работили системите по оградата. По границата трябва да работят хора, които я познават. Честите смени рушат доверието в командването на силите", подчерта той. 

Ген. Валери Григоров, който е бивш шеф на "Гранична полиция", също коментира трагичния инцидент.

"Емануил Йорданов е последният министър на вътрешните работи, който работеше за националната сигурност на България. След това започна поредица от аматьори министри, които единствено разрушаваха системата на МВР. В навечерието на членството ни в ЕС службата през 2007 г. беше от 9452-ма по щат, като служителите на турската граница бяха 1800. В момента на турската граница, с командированите, служителите са по-малко от 800 служители", изтъкна той.

Според него няма контрол в системата, защото политиците правят единствено PR клипчета и внушават на обществото, че работят. 

"Познавам добре местността по българо-турската граница, защото съм я обходил пеша. Като се качите на най-високата точка, където са били двамата служители, от другата страна има асфалтиран път, до който ги отвеждат каналджиите. От лявата му страна има дере, по което преминават всички нелегални мигранти", разясни ген. Григоров.

Гледайте целия разговор във видеото.