България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Нова инициатива: Напишете писмо до министъра, помогнете на младеж от дом

"Младежите, напускащи социалните институции, са между 400 и 600 годишно", заяви Мариян Дянков

31.10.2022 | 09:26 Редактор: Петя Кръстева

Сдружение SOS детски селища България стартира кампания "Пощенска кутия за бъдеще", с която да допринесе за успешното социално включване на младежите, напускащи центровете за алтернативна грижа у нас. Този път инициатива апелира гражданите да напишат писмо до социалния министър с молба да се въведе като социална услуга финансовата подкрепа за тях.

"Вече ни потърсиха от социалното министерство, питат ни дали да завеждат всички писма. Младите хора, които са живели в центровете за настаняване от семеен тип или приемна грижа, често не успяват да се подготвят по подходящ начин за живота след напускането им. Част тези млади хора нямат подкрепа, заради което им е изключително трудно. Програмата предвижда от 16-годишна възраст да започне подготовка за търсенето на работа, жилище и това как да се справяш с различните институции", заяви директорът на дирекция "Програми" към инициативата Мариян Дянков в ефира на "България сутрин".

По думите му "проблемът на правителството не е финансов, а е в системния подход".

"Трябва  подпомогнем младежите в няколко основни области. На първо място те трябва да имат жилище. За да разполагат с такова обаче, трябва да имат и работа. За целта са им необходими повече знания. Част от тези деца нямат подходящо образование. За да се справят с тези неща, те трябва да са здрави. Във всички тези области те трябва да бъдат придружавани от някого", разясни той. 

Дянков цитира статистика, според която младежите, напускащи социалните институции, са между 400 и 600 годишно. 

"Откакто съществува организацията до началото на тази година 336 младежи са напуснали SOS Детски селища България и всички те са успели да се реализират", констатира директорът на дирекция "Програми".

Той поясни, че по програмите младежите могат да получават подпомагане до 3 години след напускането на дадено социално учреждение.

"Около Ковид кризата и трудностите, които имаше със заетост и комуникация, към нас се обърнаха отделни наши младежи, излезли от системата преди 2-3 години. Един от тях търсеше помощ за детска градина за детето си", разказа Дянков в студиото на Bulgaria ON AIR.

Според него най-сериозният проблем, с който се сблъскват младежите, е, че "не разбират как функционира обществото и не успяват да се справят с отправените им предизвикателства". 

Дянков обобщи, че 28 страни от ОИСР имат структурирана система за подпомагане на млади хора, напускащи центровете за алтернативна грижа.

"Няма нужда да откриваме топлата вода, а просто да прилагаме работещ подход. Исландия им предоставя финансова подкрепа и последващи грижи, сред които жилища", заключи той. 

Гледайте целия разговор във видеото.