България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Авторска музика с фолклорни мотиви - Калоян Павлов представя първия си албум

Перкусионистът и танцьор разказа за любовта си към ударните инструменти

28.10.2022 | 09:38 Редактор: Тодор Петров

Перкусионистът и танцьор Калоян Павлов представя днес първия си самостоятелен албум. В него ни очаква много авторска музика с фолклорни мотиви. В представянето на албума ще вземат участие гост музиканти.

"Това е проект, който успявам да реализирам с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура". Имам различни виждания как трябва да изглеждат някои музикални творби. Абсолютно са плод на моето въображение. Самият албум е изключително разнороден като стилове и похвати. Опитвам се да извадя инструмента на преден план и да играе ключовата роля", сподели той в студиото на "България сутрин".

"Песента на тъпана" е това, което иска да каже един перкусионист, който свири на ударни инструменти. Тъпанът винаги е бил част от нашия фолклор и още от малък ударният инструмент ми грабна вниманието. Винаги е бил с мен, цял живот, изтъкна Павлов. 

Той обърна внимание, че именно ударният инструмент е отправната точка двама и повече музиканти да звучат заедно. Акомпаниращият инструмент е основата на една къща, отбеляза Павлов.

"Всичко е плод на изключително много репетиции. Когато искаш едно нещо да звучи слушаемо за хората, които не са професионални музиканти, трябва да го направиш много изпипано и добре поднесено, така че да не е скучно и монотонно", посочи още той пред Bulgaria ON AIR.

Неговият баща Асен Павлов е хореограф на ансамбъл "Чинари". Постоянно се дават съвети и градивна критика, което много помага за работата ми, призна Калоян.

Перкусионистът продължава да намира най-голямо вдъхновение в българския фолклор и да разбира колко богата е неговата палитра.

Гледайте целия разговор във видеото.