България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Светослав Гоцев: Някои хора не даваха всичко за националния, никога не си готов да кажеш "край"

"Никога не съм искал да се занимавам със спорт", призна волейболният национал

28.10.2022 | 09:05 Редактор: Искра Ангелова

В рубриката "Златните" в ефира на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR ви срещаме с волейболния национал и състезател на "Левски" - Светослав Гоцев. Той беше обявен за "Най-добър блокировач" в Лигата на нациите.

"Това е втората такава награда, защото 2018 година отново станах. Но като цяло и 2018 г., и 2022 г. не бяха успешни за нас като отбор. Успешни са за мен като индивидуален играч, щастлив съм от това, че успях да си свърша работата, но оттам насетне у нас остана неприятен привкус, че отборът не успя да направи това, което искахме", каза Светослав Гоцев пред Мария Константинова.

Според него индивидуалностите не могат да спечелят голям форум.

"Могат да спечелят 1-2 мача, но много по-важно е да имаме способен отбор. Аз никога не съм искал да се занимавам със спорт. В семейството ми преобладаваше политиката, аз съм от Брезник. Дядовците ми бяха кметове на града. Записаха ме да тренирам, аз не исках, отказвах се, връщах се. И тогава имаше преломен момент с треньора ми от Перник, който ми каза: "Имаш две опции - или ще станеш спортист, или си отиваш в Брезник". Това беше повратен момент, в който си казах, че ще се опитам", разказа Гоцев.

Той сподели, че рано е пристигнал в столицата.

"Взеха ме в "Славия", това беше наистина много добра школа, където се инвестираше много. Тя ми даде много, за да ме превърне в професионалист и да ме подготви за спорта. Пречупването е между 16-17 години. Тогава физиката ни се оформя, виждаш колко си висок. Около тази възраст подписах професионален договор в Разлог, тогава започна моят път", подчерта волейболният национал.

Попитан кой е най-трудният му момент в кариерата до момента, той отговори: "Имах и продължавам да имам проблем с рамото, който се появи преди 2-3 години. Това ме принуди да намаля оборотите на тренировките и да се фокусирам повече върху изпълнението на мачовете. Никога не си подготвен да кажеш "край", защото ти това си го правил цял живот."

"През годините сме били близо до медали на високи форуми, но резултатите говорят, че не сме направили абсолютно нищо. За мен е най-важно да играят всички най-добри български волейболисти, но от известно време има хора, които се отказаха по-рано по една или друга причина. Не даваха всичко за националния отбор. Всеки си има причини, но за мен националният отбор е чест и достойнство. Ако някой няма мотивация да играе за националния отбор, той не трябва да е там", категоричен е Светослав Гоцев.

Признава, че с "Левски" си поставя шампионски цели.

Гледайте целия разговор във видеото.