България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Беднотия и незнание: Българинът купува все повече имитиращи продукти

Д-р Сергей Иванов: Основният проблем са преоводнените продукти

05.10.2022 | 08:02 Редактор: Тодор Петров

Българите купуват все повече имитиращи продукти. Това посочват като тенденция от Асоциация "Активни потребилите". 

Д-р Сергей Иванов от "Активни потребители" заяви в студиото на "България сутрин", че основната причина е финансова, но има и друго - някои хора не са наясно какво са имитиращи продукти и какви са рисковете за здравето от тях. 

"Имитиращ продукт означава млечен продукт, в който са вложени растителни мазнини. Произвеждаме си ги у нас, за съжаление. Има друга измама - продават се млечни продукти, където водата е значително по-голямо количество. В момента основният проблем са преоводнените продукти", каза гостът на Bulgaria ON AIR.

Има случаи, в които производителите си "признават", изписвайки на етикета повишеното водно съдържание. Но има огромно разнообразие от имитиращи продукти, които се продават неопаковани. Трябва да бъдат обозначени тези с растителни мазнини, а потребителят да чете индивидуално етикетите, стана ясно още от думите на д-р Иванов.

"Няма изискване преоводнените продукти да се предлагат на отделен щанд. Големият проблем е, че 90% от оводнените сирена не са обозначени правилно. На тях не пише, че това е сирене с повишено водно съдържание", изтъкна той.

При консумация на продукти с повече вода може да си докараме микробиологични проблеми, тъй като в тях се развиват патогенни бактерии. Някои от тях може да бъдат животозастрашаващи, предупреди представителят на "Активни потребители".

"В момента цените на такива продукти са над 10-12 лв. Когато си купувате сирене под 14 лв. за килограм, трябва да знаете, че то е преоводнено. Хората ги купуват, защото са евтини - това е единствената причина. Българинът прави много компромиси с качеството, в момента тенденцията се задълбочава. Нараства броят на хората, които консумират некачествени продукти. По-правилната политика е производителите да намалят грамажа", обясни д-р Иванов.

А най-добрите млечни продукти консумират в Дания и Германия.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Мойзи
преди 1 година
Не всички продукти са маркирани! На Повечето сирена са фалшиви,на само на едно-две пише имитиращ продукт! Сигнализирай за неуместен коментар