България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

12 дка. от Борисовата градина ще станат територия за обществено ползване

Здравко Здравков уточни, че хората ще могат да се разхождат там в рамките на няколко седмици

30.09.2022 | 09:30 Редактор: Ирена Бакърджиева

12 декара от Борисовата градина в София ще бъдат върнати за обществен достъп.

"Става дума за тези 12 декара, които са част от бившия комплекс "Мария Луиза". Те не са заградени сега. Вижда се, че оградата е доста стара. При изготвения правен анализ, който съпътстваше плана на Борисовата градина, през 2018 г. се установи, че част от имотите са актувани като частна общинска собственост", заяви главният архитект на Столичната община Здравко Здравков в "България сутрин".

По думите му в тази връзка по възлагане на кмета на София Йорданка Фандъкова са се направили промени по собствеността по решение на Общинския съвет и вследствие при съставянето на новите актове.

"Тази част от парка вече е публично-общинска собственост. Тя е приобщена, трябва да стане част от парка като територия за широко обществено ползване. Днешният акт е съвместно с администрацията на район "Средец". Премахва се оградата и тази лесопаркова част ще стане достъпна до всеки един гражданин и гостенин на София", уточни Здравков пред Bulgaria ON AIR.

Според него важно е да се направят и съответните намеси, за да се почисти парковата среда, тъй като повече от 20 години не е поддържана. Той уточни, че софиянци ще могат да се разхождат в тази територия в рамките на няколко седмици.

"Технологично време ще отнеме няколко дни да се премахне тази ограда, след което колегите от "Паркове и градини" ще работят успоредно с почистване, има паднали сухи клони, има доста храстовидна растителност, която трябва да се почисти, така че да стане приятно за преминаване и да е безопасно за всеки един, който реши да посети тази част на парка", посочи Здравков.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Така като са тръгнали да направят достъпен и парка около Националния исторически музей. Сигнализирай за неуместен коментар