България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Режисьорът Душан Милич е в България, за да представи филм за войната в Косово

Лентата "Мрак" е заснета от българския оператор Кирил Проданов

21.09.2022 | 09:55 Редактор: Искра Ангелова

Лично пред българската публика известният сръбски режисьор Душан Милич представя новия си филм "Мрак". Той е заснет от българския оператор Кирил Проданов. Премиерата на кинолентата е днес в Дома на киното в София.

След това режисьорът тръгва на мини турне в Перник, Варна, Велико Търново и Габрово. 

"Ще видите много във филма, ще видите страха в тъмнината, тъй като това не е прост филм. Не е лесен за гледане. Темите, които засяга, са тежки, но е много важен и силен визуално. Публиката ще го оцени, ще хареса страха, който ще усети", каза Милич в студиото на "България сутрин".

Филмът е вдъхновен от истинска история.

"Това е едно 10-годишно момиче, което пише писмо на президента на Сърбия преди 18 години. Нейното писмо беше много трогателно. В него тя говори колко трудно са живели децата в Косово, защото това беше по време на войната. Когато започнах работа по този филм, беше по друго време. За мен тази история беше много важна и идеята ми бе да заснема този филм", поясни сръбският режисьор в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той сподели, че това е голяма европейска копродукция, тъй като са намерили партньори в цяла Европа.

"Но междувременно започна войната в Украйна и тази история е още по-истинска и по-ценна. Започнахме да снимаме през 2019 година, но завършихме филма през 2021 година, а развивах и писах сценария 3-4 години. Публиката възприема филма добре, защото се разпознава в тази история и я изживява. Имахме много прожекции в Европа, получихме някои награди", добави Душан Милич.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК