България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Кварталът" завладява сърцето на София с изкуство и много изненади

"През изминалите 7 години научихме, че културата може да промени градската среда", каза Мартина Стефанова

15.09.2022 | 09:16 Редактор: Искра Ангелова

Сърцето на София отново ще се превърне в място за изкуство. Малките квартални улички ще бъдат преобразени в малки работилници. Фестивалът, носещ името "Кварталът", и тази година ще бъде подарък за софиянци по повод празника на столицата.

"Това ще е за седма година, вече е самостоятелна инициатива. В сърцето на града ще очакваме много малки изненади из старите улици на стара София, ще влизаме в апартаментите на съседите и художниците, за да научим за тяхното изкуство, както и някоя друга малка тайна. Ще може да се насладим на това как градът работи за хората. Има и пешеходни зони, защото София е един от малкото градове, които няма своите пешеходни зони", каза мениджърът на проекта Мартина Стефанова в студиото на "България сутрин".

"Фестивалът ще е в творческия квартал на София - между бул. "Дондуков", "Сливница", "Мария Луиза" и "Васил Левски". Ще научим за архитектурно културното наследство, ще има турове, ще рисуваме стените по малките улички. Ще открием изкуство и в дюкяните, които са там", допълни Стефанова в ефира на Bulgaria ON AIR.

А темата на фестивала е "малките неща".

"Да опазим архитектурното наследство, да говорим на хората защо е важно то да бъде там. И без тези малки неща не може да имаме тази обща картина на София. През изминалите 7 години научихме, че културата може да промени градската среда и че ние може да създаваме гражданско общество, обединени в една обща сила", коментира още Мартина Стефанова.

Тя припомни, че столицата е един от най-мръсните градове: "Това е проблем, който всеки си премята като една топка. Ще говорим за рециклиране на едрогабаритни отпадъци, ще говорим за алтернативни източници на електрозахранване."

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 1 година
От кога до кога точно ще е? Защо не сте написали... Сигнализирай за неуместен коментар