България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Създадоха зелена сол от растение, виреещо в Атанасовското езеро

"Тя е богата на магнезий, калий и йод", поясни Глория Маринова

16.08.2022 | 08:32 Редактор: Петя Кръстева

В Бургас създадоха сол от растение, което вирее в Атанасовското езеро. Продуктът е със зелен цвят и бе показан за първи път у нас по време на Панаира на солта. 

Откритието ни може да бъде използвано като заместител на обикновената сол, тъй като има идентичен вкус и е с по-малко натрий, което го прави подходящ за прием от хора с проблеми със сърдечно-съдовата система. Освен това, то е много богато на магнезий, калий и йод. Това заяви Глория Маринова от Българската фондация "Биоразнообразие" в ефира на "България сутрин"

Солта се добива от саликорния, позната още като морска аспержа. Растението обича да вирее в солени почви, каквито има в крайбрежни лагуни - Атанасовско и Поморийско езеро. За да се произведе зелената сол, се събират свежите връхчета на силикорнията, изсушават се и се смилат

"Хранителната стойност на зелената сол е с по-високи качества от тези на обикновената", категорична бе Маринова.

По думите ѝ идеята за разработването на подобен продукт се е родила с цел езерото и неговото биоразнообразие да бъде популяризирано.

"Състоянието на езерото постоянно се променя. Винаги има заплахи, към които трябва сме бдителни. Опитваме се поддържаме нивото на добро екологична обстановка", поясни тя за Bulgaria ON AIR.

Маринова обобщи, че към момента се очаква втората партида от продукта да бъде подготвена до 2 седмици, след което тя ще бъде пусната в продажба в онлайн магазина на фондацията.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК