България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

У нас вече има и шрингфлация - търговците ни удрят в количеството за сметка на качеството

"Има изследвания, които показват, че ние изхвърляме 1/3 от храната", каза Богомил Николов от "Активни потребители"

05.08.2022 | 08:20 Редактор: Искра Ангелова

Животът все повече поскъпва и цените на почти всички видове продукти и услуги се покачват с голяма скорост. Според последния доклад на КНСБ с 200 лева на месец се е увеличил необходимият месечен доход за издръжка на живот в последните 6 месеца спрямо миналата година. Знаем, че причина за това е инфлацията, която наблюдаваме по цял свят, но напоследък у нас се използва и терминът шрингфлация.

"Това е опит на търговците да прикрият качването на цените. Знаем, че ако отидем пред щанда в магазина и нещо, което купуваме редовно струва 1 лв, ако търговецът повиши цената - ние веднага ще забележим, защото купуваме това всеки ден, обаче ако той намали количеството, запазвайки цената от 1 лв., най-вероятно 80% от хората няма да забележат. Това го видяхме преди много години. Спомням си, че една кофичка кисело мляко винаги беше 500 гр., в даден момент се появиха 450 гр., 400 гр.. Правим компромис с качеството, но това е от години", каза Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители" в студиото на "България сутрин".

Според него всичко зависи от опаковките, защото те са трудни за промяна.

"Ако вие продавате вино и в цял свят установената практика е да бъдат от 700 мл., и ако отидете в стъкларския склад и си поръчате от 600 мл., най-вероятно ще ви поискат голяма цена за тези бутилки. Така че там не виждаме никаква промяна. Но ако продавате нещо в пакетче - тогава става много лесно", поясни Николов в ефира на Bulgaria ON AIR.

И призна, че недоволството на потребителите е главно заради поскъпването на храните там, където няма шрингфлация.

"Тази инфлация е донесена, ние с нищо не сме я предизвикали. Но е хубаво, че започнаха да се прилагат мерки за ограничаване на инфлацията. Зависи и от развитието на войната, защото знаем, че заради нея горивата поскъпнаха, това се пренася по веригата. За нас е важно да има наваксване на доходите, особено за социалните групи", подчерта Николов.

Попитан от какво най-често пести българинът заради високите цени, той отговори: "От енергия. Сега е топло и този въпрос не е на дневен ред, но много бързо ще дойде зимата. И другият голям резерв е точно при храните. Има изследвания, които показват, че ние изхвърляме 1/3 от храната."

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК