България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Журналист: РСМ публикува различен протокол, изправена е пред сериозни изпитания

Случилото се в Скопие отвори очите на нашите партньори в ЕС, смята Любчо Нешков

18.07.2022 | 08:22 Редактор: Тодор Петров

Страната ни ще прави това, което прави в продължение на 30 години - да съдейства на РСМ за по-бързата ѝ евроинтеграция. Протоколът е част от Договора за добросъседство. Той е част от френския пакет. За 5 години до момента е имало само две срещи на междуправителствените комисии, което показва, че случилото се през последните 2 години е било неизбежно - България да отложи началото на преговорите на РСМ с ЕС.

С тези думи журналистът Любчо Нешков коментира в "България сутрин" подписването на двустранния протокол, като част от пакет документи, които вдигат българското вето и отварят пътя на РСМ към ЕС. Преди това македонският парламент прие френското предложение.

Според Нешков РСМ е изправена пред сериозни изпитания и трябва да реши проблеми, които е отлагала във времето. Той е на мнение, че Северна Македония е загубила 30 години в спорове и фалшифициране на международни документи.

"Не може официалната държавна идеология да се основава върху омразата срещу съседен народ като българския. Случилото се в Скопие отвори очите на нашите партньори в ЕС. Проблемът между РСМ и България не е фундаментален за ЕС и не му обръщаха много внимание. Този път с очите си видяха и с ушите си чуха каква е тази идеология. Тя е антиевропейска, не само антибългарска", подчерта Нешков пред Bulgaria ON AIR.

"Ако имаше народен гняв и бунт, тогава в деня на подписването трябваше да има поне 100 хил. души. Автобусите намаляха, предполагам, че и парите са изразходвани. Има разлика в публикувания в Скопие протокол. Има съществени разлики за Средновековието. Тепърва ще бъдем изправени пред нови трудности в общуването с колегите от РСМ", каза още журналистът. 

Нешков попита нормално ли е да има мощна делегация от РСМ у нас и да не участва в съвместната пресконференция. По думите му това е бягство от действителността. 

"Не може да манипулирате македонското общество, че има ново предложение и вчера да казвате, че в този протокол са спечели 3 точки, а България - една. Не сме на футболен мач и не сме част от някакви агитки, за да правим евтина пропаганда", настоя Нешков. 

"Македония имаше по-добър вариант - властите в София и Скопие да се договорят. Сега ще трябва да се отчитат в Брюксел, където отново българският глас е решаващ, след като минат всички процедури. Ние не претендираме за вписване в Конституцията на малцинство, а за оцелелите от жестокия геноцид", заяви журналистът.

Сближаването между България и РСМ е неизбежно и нормалните отношения нямат алтернатива, заключи гостът в студиото.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК