България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Рилските езера са застрашени, край на джиповете и нерегламентираните пътеки

"Трябва да се вземат спешни мерки, за да се запази Циркусът", каза д-р Стефан Кирилов

14.07.2022 | 07:55 Редактор: Искра Ангелова

Нови изисквания и правила ще ни посрещнат, ако се изкачим до Седемте рилски езера след 15 юли.

"Основните правила са свързани първо да не се използват нерегламентирани моторни превозни средства за достъп от границата на парка към основния маршрут, който води до хижа "Рилски езера". Туристите, пристигайки в района на парка, трябва да се движат само по маркираните пътеки. През годините са се образували много алтернативни трасета, които по един или друг начин предизвикаха ерозия", каза гл. експерт в Дирекция Национален парк "Рила" Д-р Стефан Кирилов за "България сутрин".

По думите му Циркусът е застрашен от негативни промени, които са възникнали вследствие на човешкия фактор.

"Трябва да се възползваме от основните три пътеки, които са на територията на Седемте рилски езера. Другото важно правило е туристите да не навлизат до брега на езерата и да не влизат в самите езера. Също така да не замърсяват с битови отпадъци районите на посещения. Да не се разпъват палатки извън обозначените места. А допълнителните условия са да не се пали огън в Циркуса, да не се лови риба. Ако посетители са с кучета - задължително те трябва да бъдат с повод и с каишка, също така да не се използват и коне за посещение на Националния парк", допълни д-р Кирилов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че езерата са застрашени и се наблюдава процес на постепенно заблатяване.

"Двата основни фактора, които влияят, са антропогенната ерозия и тя не е само по основните туристически пътеки. Тя се наблюдава и извън тях, тъй като посетителите не спазват основните правила. Езерата стават по-топли, по-плитки, образуват се органични замърсявания. Трябва да се вземат спешни мерки, за да се запази Циркусът", настоя експертът.

А август е най-натовареният месец там. Попитан дали в даден момент ще се наложи да бъде ограничен потокът от туристи, д-р Стефан Кирилов отговори: "Потокът няма как да бъде ограничен. Мисли се за допълнителни мерки. Петък, събота и неделя има по няколко хиляди посетители, а Циркусът има до 120 000 на година. Джиповете ще бъдат спирани още на бариерата и няма да се осигурява достъп до достигане на границата на Национален парк "Рила."

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК