България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Сандов: Трифонов не разбра, че трябва да носи отговорност, не само да бъде креслива опозиция

"И депутати от ГЕРБ биха могли да се еманципират от поведението на техния лидер", смята министърът на околната среда и водите в оставка

04.07.2022 | 10:00 Редактор: Жаклина Иванова

"Демократична България" даде свое "да" за правителство начело с Асен Василев.

"Шансът за кабинет е дотолкова, доколкото биха се намерили още хора, които да съставят и застанат зад едно такова програмно правителство в рамките на 6 месеца и оценка след дейността му. Тези хора се търсят основно сред участващите доскоро в ИТН, заради програмата и очакванията, с които са влезли в НС, повече отколкото заради повелята на техния лидер Слави Трифонов", посочи вицепремиерът и министър на околната среда и водите в оставка Борислав Сандов в студиото на "България сутрин".

Според него такива гласове могат да се намерят и от други политически групи, извън досегашната коалиция.

"Включително депутати от ГЕРБ биха могли да се еманципират от поведението на техния лидер, скрит зад кулисите в Банкя, ако те действително изпълнят това, за което претендират - че биха желали да видят България в едно европейско развитие", уточни Сандов.

По думите му ключово важното в момента е войната, която се води от Русия в Украйна и всички рискове, произтичащи от нея.

"Това налага България да има стабилна политическа система, която да функционира, в това число парламент. Инфлацията, несигурността в енергийни доставки и други параметри на глобалната икономика и сигурност в контекста на войната изискват да има работещи институции", убеден е министърът на околната среда и водите в оставка.

И изтъкна, че през последните месеци от ДПС се отнасят изключително грубо, а причината е, че "дълбоко се е бръкнало в интересите им".

Сандов обясни, че до момента не е воден разговор за състав и структура на правителство.

Запитан дали е възможно обединение на "Демократична България" и "Продължаваме промяната" на едни евентуални избори, той каза: "Има подобни очаквания от нашите гласоподаватели. Това би било уместно в една изборна кампания, за да обединим усилията си и да бъдем първа политическа сила. В "Продължаваме промяната" ние имаме много бивши колеги, съратници и това би било едно очаквано действие".

Според него, ако влезем в спирала от избори, това може да стане причина за сериозни пропуснати възможности за България.

"Може да се получи дори излизане от вече начертани пътища и нарушаване на възможността България да се възползва от финансовите инструменти на ЕС за възстановяване след пандемията", подчерта Сандов пред Bulgaria ON AIR.

И добави, че дори има риск България да изпадне от списъка с кандидати за ОИСР.

Министърът в оставка коментира и разрухата на управлявалата доскоро коалиция.

"Комуникацията можеше да е на по-добро ниво. От март месец няма комуникация с Трифонов. Поведението му звучи закономерно, ако се върнем назад. Той 20 г. прави шоу, което критикува политиката. Той така и не прие идеята, че участвайки в политиката, трябва да можеш да носиш отговорността и за управлението, а не само да бъдеш креслива опозиция. Това бе причината за провала на две правителства миналата година", смята Сандов.

Гостът в студиото посочи, че програмата на евентуалния бъдещ кабинет с премиер Асен Василев няма да се различава много от базата на досегашното управление.

С какво са свързани най-големите ви притеснения в близко бъдеще?

С политическата криза в страната и задаващите се нови предсрочни избори.
16%
С войната в Украйна и евентуалното въвличане на други държави в конфликта.
27%
Със задаващата се лятна Ковид вълна и новите варианти на вируса.
4%
С галопиращите цени на стоките и услугите в България.
52%
С разрастващата се епидемия от маймунска шарка.
1%
Общо 4317 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
bike
преди 1 година
Едни го играят кресливи, други слуги, ти от кои си, Боби? Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
гддтгсртгр
преди 1 година
Вие много носите отговорност, г-н Сандов... Сигнализирай за неуместен коментар