fallback

Сложна коалиция прогнозира политологът Антоний Тодоров

10.07.2014 | 09:10 Автор: Ирина Георгиева

В следващото управление не се очертава стабилно политическо мнозинство, ще има много сложна коалиция и ще се водят трудни преговори. Такава прогноза направи политологът Антоний Тодоров в Сутрешния блок на България Он Ер. Според него съществува възможност новият парламент да няма много по-дълъг живот от сегашния.

"Този парламент ще остане в историята като най-трудно работещият парламент. Парламент, който имаше проблеми с кворума, очевиден проблем с мнозинството, т.е нямаше ясно парламентарно мнозинство. Може би и това е нак-краткият парламент в нашата история, а и ще бъде най-краткият парламент."

Времето е малко до предсрочните парламентарни избори, а има да се свършат още много неща, подчерта Тодоров. Той отбеляза, че трябва да се разграничат два типа проблеми. Първият е този, който директно касае обществото, а именно актуализацията на бюджета на здравната каса.

"Други проблеми са също спешни, защото са свързани с някакви санкции от страна на ЕК. Не е влязло европейско законодателство в българското. Част от законите, които трябва да бъдат променени или допълнени от Народното събрание са от такъв характер. Добре е, че политическите партии стигнаха до съгласие какви са тези проблеми. Не е добра, ако това ще се разтакава така, че в крайна сметка да последват санкции. Какво от това, че следващото правителство ще бъде санкционирано? В крайна сметка ще бъде санкционирана България." - коментира Тодоров.

Задачата на служебното правителство е да организира честно и прозрачно предсрочните избори, подчерта Тодоров.

Според политолога обществото в момента до такава степен е омерзено от политиците, че ако  се проведе референдум, дали да бъдат премахнати политиците - то има голям риск отговорът "ДА" да спечели. Именно заради това е нужно политическите партии да започнат да изпълняват разделят частнопартийните интереси от държавническите интереси, иначе има опасност да докарат страната до политически риск, дори до катастрофа.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback