България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Васил Велев: Ако няма компенсации за бизнеса, ще има обедняване и загуба на работни места

"Това правителство с този премиер ни излъга два пъти", каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България

30.06.2022 | 09:52 Редактор: Жаклина Иванова

Работодателите излязоха с остра позиция за отхвърлянето на предложенията за компенсиране на бизнеса заради високите цени на електроенергията на вчерашното заседание на бюджетната комисия.

Тези проблеми трябва да бъдат решение, защото иначе това събрание и всички вътре ще станат непотребни. Това правителство с този премиер ни излъга два пъти - в средата на март и май, че ще намерим заедно средносрочно решение, както другите европейски страни, за компенсиране на свръх високите цени на електроенергия. Това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев в студиото на "България сутрин".

По думите му при нас сметките са по-добри от в другите европейски страни, а причината, че не се търсят решения са или некадърност, или желание да се крадат парите на хората.

"Ако няма компенсации занапред, цените в магазините ще скочат още веднъж, два пъти, тоест 30-35% инфлация на годишна база. Това ни чака - обедняване, изпепеляване на спестяванията, загуба на конкурентоспособност на индустрията и на работни места", смята Велев.

Той информира, че са дадени разчети на всички депутати.

"Правителството не внесе предложение, както бе обещано. Внесохме го ние. Припознаха го почти всички парламентарни групи, внесоха го. След това БСП и "Продължаваме промяната" го оттеглиха. При гласуване в комисии коалиция не подкрепи предложенията на ГЕРБ, ДПС. Сега ние оставаме един ден преди 1 юли, при цени от порядъка на 600 - 700 лв. за мегаватчас, без програма за компенсиране", информира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България пред Bulgaria ON AIR.

Според него при компенсиране на цените по схемата, която те са предложили, в държавната енергетика за годишен период ще остане печалба от 1,5 млрд. лв.

Велев отбеляза, че това е 5-7 пъти повече от обичайна година, а ако не се прави компенсиране, печалбата ще е над 5 млрд. лв.

Запитан дали са получени компенсации за май и юни, гостът в студиото уточни: "За май и за юни действа програмата. За юни е рано да се каже, но за май са получени".

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК