България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Синоптик: От 4 юли започва продължителен сух период с високи температури

Петър Янков поясни, че последната десетдневка на месеца винаги е по-динамична с чести валежи

30.06.2022 | 08:00 Редактор: Теодора Патронова

Какво време ни очаква през юли?

"В средносрочен план очакваме летни температури, ще има и валежи. В Североизточна България на 1 юли ще има облаци. Също така има условия по Северното Черноморие да превалява. Във вътрешността на страната ще бъде ясно и безоблачно. На Южното Черноморие ще бъде предимно слънчево", посочи синоптикът Петър Янков в "България сутрин". 

Той поясни, че следобед на 1 юли в Западна България ще започнат интензивни валежи, придружени от гръмотевици. Синоптикът каза още, че през почивните дни температурите ще се повишават. По думите му в събота следобед ще превалява в северозападните райони и планините, а температурите ще бъдат над 31 градуса. 

"Неделя ще бъде по-подходящият ден за любителите на високопланинските маршрути. В нашите планини и по Черноморието валежи не се очакват. Също така и в южните части на Балканския полуостров, а температурите ще бъдат между 30 и 35 градуса", обясни Янков пред Bulgaria ON AIR.  

Той разясни, че последната десетдневка на юли винаги е по-динамична с чести валежи, както в южните ни съседи, така и в България. Синоптикът съобщи, че в момента температурата на морската вода по нашето Черноморие е 23-24 градуса, в крайните южни плажове до 25. 

"От неделя започва един по-продължителен сух период с високи температури. У нас в крайните южни райони до 38-39 градуса, особено в средата на седмицата. Превалявания се очакват в края на седмицата в северните части от страната", отбеляза Янков.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК