България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Славов, ДБ: Изгонването на руски дипломати е смела стъпка и не е еднолично решение

"Руската мисия в България е 4 пъти по-голяма, отколкото българската мисия в Москва", каза депутатът от ДБ

29.06.2022 | 09:08 Редактор: Искра Ангелова

България гони 70 руски дипломати. Премиерът Кирил Петков заяви, че тези дипломати са идентифицирани като хора, свързани с чужди служби и са работили срещу интересите на България.

"Демократична България" от няколко месеца поставя въпроса за мерки спрямо руската мисия в България. Ние поискахме и отзоваването на самия посланик Митрофанова. Поставихме и въпроса за голямото количество руски дипломати, които има в България. Те извършват разузнавателна дейност и това нашите служби го бяха установили на ранен етап. Така че това е очаквана и смела стъпка, която трябваше да бъде направена по-рано", каза депутатът от "Демократична България" Атанас Славов за "България сутрин".

Той е категоричен, че това решение не е еднолично.

"Демократична България" многократно е поставяла на коалиционен съвет искане за мерки спрямо руските дипломати. Руската мисия в България е 4 пъти по-голяма, отколкото българската мисия в Москва. Според конвенцията за международните политически отношения трябва да има реципрочност в мисиите. Какво правят толкова много руски дипломати, освен да извършват разузнавателни дейност и да привличат като агенти български граждани", добави Славов за Bulgaria ON AIR.

Народният представител очаква отзоваване на българските дипломати в Москва.

"Имаше дисбаланс в количеството и представителството на Русия в България, което не съответства на нивото на нашите отношения. Дори и да има ответна стъпка, тя няма как да е за 70 души, тъй като нашето посолство там е в пъти по-малко. Дипломатическите отношения с Русия са поставени на много ясна основа. В момента ние и целият международен ред е обявил Русия за агресор, предприети са санкции", припомни Атанас Славов.

Депутатът поясни, че предстои да бъде изяснено как ще продължат напред в коалицията и кой ще бъде кандидатът за премиер.

"Заявили сме подкрепа за втори кабинет на "Продължаваме промяната", но изборът на премиер е важен от гледна точка на това дали ще може да се разшири подкрепата и да се стигне до някакво мнозинство, или ще се предложи правителство на малцинството, което ще е много нестабилно. Нашата позиция ще трябва да направи всичко възможно да се постигне устойчиво мнозинство в парламента, което може да наложи персонални промени в състава на Министерския съвет. Ако не успеем да реализираме кабинет с първия мандат, изборите са логичен завършек на тази политическа криза, но това не е нещо, което "Демократична България" подкрепя", подчерта Атанас Славов.

От ДБ няма да подкрепят предложението на ГЕРБ и БСП да се върнат хартиените бюлетини.

Ще успеят ли партиите да съставят нов кабинет в действащия парламент?

Категорично не! Едните нямат желание, другите нямат възможност - отиваме на избори.
61%
Да, партиите ще проявят разум и ще избегнем нови предсрочни избори.
11%
Не ме интересува изобщо! Отвратен съм от политиците ни, подиграват се с избирателите.
28%
Общо 3055 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК