България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Матанов: С години ще се решава за името на Македонската църква

Пендаровски да не се бърка, а да си гледа светските работи, каза историкът

23.06.2022 | 07:57 Редактор: Тодор Петров

Светият синод призна Македонската православна църква. Българската православна църква е третата в православния свят, която признава Македонската църква. 

"Нормално е Българската църква сега да признае македонската. Не виждам знаци в този жест. Събитието, което ще се развива в следващите години и десетилетия, беше засегнато от политическото злободневие - падането на правителството. В следващите години ще се обсъжда името - дали Македонската църква е първоприемник на Охридската архиепископия", заяви историкът проф. Христо Матанов в ефира на "България сутрин".

Той подчерта, че Българската църква е изпуснала шанса да бъде църква-майка на Македонската църква. Българската църква е била в схизма около 70 години, отбеляза още историкът пред Bulgaria ON AIR.

Президентът Стево Пендаровски смята, че има координирана държавна политика между българските власти и Българската православна църква (БПЦ). 

"Безобразието отива дотам, че от БПЦ казват, че признават църквата в Северна Македония, а за името ѝ ще размислят в следващия период. Кои сте вие да размисляте?", настоя той вчера.

"Стево Пенадаровски неведнъж се бърка там, където не му е работа. Той не е владик. Президентът нека си гледа светски работи, които тепърва ще му се стоварят на главата с френското предложение за уреждане на споровете между РСМ и България. Църковните неща вървят отделно, но в православния свят църковните дела и светските са смесени", коментира проф. Матанов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
владимир
преди 1 година
Ако БПЦ беше приела да стане църква-майка на македонската църква, щеше да влезе в схизма, но т.нар. историк от толкова плюнки по БПЦ не го споменава. Сигнализирай за неуместен коментар