България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

НБУ представи филм и спектакъл, базирани на истински истории на сирийски деца

Антоанета Петрова и Христо Симеонов отправиха ясно послание

20.06.2022 | 09:17 Редактор: Тодор Петров

Преподаватели и студенти от Нов български университет представят спектакъл и документален филм, базирани на истински истории на сирийски деца, бежанци от софийския приемен център в "Овча купел". Те са част от проекта "Приложен театър за бежанци: Отвъд бариерата".

"Проектът включва студенти (алумни) на НБУ, преподаватели, както и външни актьори. Ованес Торосян не е студент на НБУ, но участва в проекта. Самият той казва: Аз съм автентичен бежанец. Това е проект, който написахме по време на пандемията и твърде много се забави. Искахме да работим с непридружени бежанци. Това са деца, които доброволно се оставят да бъдат хванати за да получат статут на бежанец. Идват сами или с братята си", разказа преподавателят в НБУ Антоанета Петрова

В студиото на "България сутрин" тя добави, че самият проект е за пътя от Алепо до България - пътуването и самият престой на децата тук. Филмът е базиран на лични интервюта. Децата разказват истории и ги играят. 

"В началото се плашеха, а на нас ни беше забранено да ги снимаме, защото са под 18 г. Чуваме техния глас, лицето е на преводачката", отбеляза Антоанета Петрова.  

В Регионалния център за съвременни изкуства "Топлоцентрала" днес от 19 ч. ще бъде прожектиран филмът, а от 20 ч. също там започва спектакълът. 

"В проекта участвах като асистент на Антоанета Петрова. Занимавах се с основни театрални техники. Много интересно е да чуеш малки деца, които говорят като възрастни хора, защото са преживели неща, които никой тук не е преживявал. Те са видели ужасяващи неща, а говорят със спокойствие за тях. Участвам в мултимедията на спектакъла. Там говорим не само за сирийските бежанци, а за най-общия проблем с войната. Тя наистина е голяма глупост", каза студентът Христо Симеонов пред Bulgaria ON AIR.

Следващият проект, който възнамеряват да направят, е свързан с украинските бежанци. Искат да изпратят послание, че не трябва да се случват войни в 21 век. 

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 1 година
Сирийските проблеми тотално ги забравихме. Сигнализирай за неуместен коментар