България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

В полза на гражданите: Платформа се бори с продуктите с лошо качество на пазара

Председателят на Сдружението за достъпна и качествена храна Андрей Велчев даде шокиращи примери

17.06.2022 | 08:10 Редактор: Жаклина Иванова

Гражданите ще могат да алармират институциите за храни със спорно качество през нова онлайн платформа.

"Платформата е плод на едногодишна борба с институциите. За съжаление, колкото и пъти да бъдат сезирани, резултат няма. На вчерашната ни пресконференция обявихме сайта www.zdkh.bg, при който има специална секция "подай сигнал". Потребителите ще могат да подават всякакви сигнали", посочи председателят на Сдружението за достъпна и качествена храна Андрей Велчев в студиото на "България сутрин".

Той уточни, че единственото, което се изисква, за да се подаде сигнал, е потребителят да напише трите си имена и да обясни конкретния случай със снимка на продукт.

И добави, че след това от сдружението имат ангажимента да отнесат сигнала в съответната институция - БАБХ, Министерството на храните и горите, МЗ.

"Вчера сигнализирахме за един рецидив - производител на мляко, което е всичко друго, но не и мляко. Това е 6-и път, в който подаваме сигнал срещи такъв производител. На етикета е обявена 3,6% масленост, а реалната стойност е 1,4% в най-добрия случай. Само името му е вярно", каза Велчев пред Bulgaria ON AIR.

Гостът в студиото поясни, че продуктът е по-евтин от останалите и е бил поставен на най-видно място по щандовете.

"Отговорът, който получаваме, е безвремието, в което попада БАБХ. Петков обеща на Агенцията да стане независим орган, подчинен на МС. Но досега никой не е чул да има дискусия на тази тема", коментира Велчев.

Събеседникът разказа и за случай на проверка на известна марка филе.

"От всички 20 марки, които бяха за продажба в българската мрежа, закупихме 17 от различен производител. Има доста притеснителни резултати - високо PH съдържание, много по-висока соленост от обявената", подчерта той.

По думите му в момента Комисията за защита на потребителите е с вързани ръце.

"Прокуратурата се самосезира. Надяваме се да има резултат. Благодаря на веригите, които взеха отношение и спряха да продават този продукт. Дори да се смени част от опаковката, съдържанието е същото. Продуктът вреди на здравето. Има хора, които получават сериозни алергични реакции и могат да са на косъм от смъртта", завърши председателят на Сдружението за достъпна и качествена храна.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК