България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Цицелков: Плюсовете на хартиените бюлетини са очевидни, но има рекорден брой сгрешени протоколи

"Машините са напълно защитени", каза председателят на Обществения съвет към ЦИК

16.06.2022 | 09:26 Редактор: Искра Ангелова

Депутати от ГЕРБ внесоха промени в Изборния кодекс, с които искат връщане на хартиените бюлетини. Бившите управляващи предлагат всеки избирател да може да решава как да упражни правото си на вот - машинно или чрез хартиена бюлетина.

"Плюсовете на хартиените бюлетини са очевидни. Те са познати, достъпни и най-широко използваният метод за гласуване в този свят. Вероятно има и друг лесен начин за печатане са. Има държави, в които хората гласуват с отворени бюлетини, на листа човек може да напише кандидат, който дори не се е кандидатирал. По този начин се показва доверието към обществените личности", каза председателят на Обществения съвет към ЦИК Стоил Цицелков в студиото на "България сутрин".

Според него проблемите с хартиената бюлетина не съществуват.

"Проблемът е как ги използваме, същото е с машините. Всяка една технология сама по себе си е технология на гласуване, няма за цел да направи изборите по-честни или по-достъпни. При гласуването с хартиени бюлетини имаме най-високия брой сгрешени протоколи в света. Затова у нас се въведоха машини, за да падне този огромен брой недействителни бюлетини", допълни Цицелков в ефира на Bulgaria ON AIR.

А опитът им е показал, че са успели да се преборят с недействителни гласове.

"Произведохме избори, които бяха честни и това говори, че никой не е поставил под въпрос изборните резултати. Миналата година имахме това, което сега искат да се върне - методиката, която използвахме на изборите на 4 април. Тогава имаше изключително много сгрешени протоколи при механичното смесване на данни от машинния и хартиения вот. Имаше страшно много проблеми", подчерта председателят на Обществения съвет към ЦИК.

Стоил Цицелков е категоричен, че самите машини са напълно защитени.

"Сертификацията е на високо ниво. Същите машини се използват и в други държави, те не са уникално произведение за България. Проблемът е какво става с резултатите след това. Ние не знаем дали там, където се обработват резултатите, има сертификат за качество. Лицензирани ли са, какви криптографски защити се използват, това не е достъпно за широката публика и не е направено възможно да се наблюдава в реално време", добави той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК