fallback

Прокуристът на "Пирогов": Болницата е задлъжняла под ръководството на проф. Балтов

"Лечебното заведение е в предкритично финансово състояние", каза Пламен Милев

10.06.2022 | 08:23 Автор: Искра Ангелова

Над 16 млн. лв.  са просрочените задължения на болница "Пирогов". В края на 2021 г. финансовият резултат на лечебното заведение е загуба в размер на 24,5 млн. лв., съобщиха от Министерството на здравеопазването.

"От една страна причините са самият модел на управление, който е въведен и слабата финансова дисциплина, която е била назад във времето. Не всички разходи и договори са правени по целесъобразност и в резултат на това болницата е задлъжняла. В миналото са сключвани договори с доста голям гратисен период, който е в порядъка на 2-3 години, болницата не дължи нищо и после изведнъж тези разходи трябва да се покриват", каза новоназначеният прокурист на болница "Пирогов" Пламен Милев в студиото на "България сутрин".

По думите му болницата е в предкритично финансово състояние.

"Това наложи вече да се търси форма на управление, като в болницата влезе прокурист и раздели управлението на две части. Болницата е задлъжняла толкова много след 2016 - 2017 - 2018 година под ръководството на проф. Балтов. Има и доклад, който показва, че тези години болницата започва да се декапитализира. Именно там не е направено нищо, дори са сключени доста рискови кредити за болницата. И въпреки всичко - болницата вдигна заплатите от месец май", допълни Милев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че едно лечебно заведение има как да е на печалба, стига да се управлява добре.

"Пирогов" няма право да си избира пациентите, няма право да ги връща. Обслужва всеки и може да бъде на печалба, стига да се управляват правилно финансовите потоци. Ще има преструктуриране на кредитите, тъй като те в момента са няколко на брой към различни банки. Те могат да бъдат предоговаряни и това ще е първото нещо, което ще се случи. Ще бъдат насочени към една банка, като ще се предоговори и лихвеният процент", подчерта прокуристът.

Пламен Милев увери, че ще има средства за ремонт на отделните клиники.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback