България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Председателят на БГА: "Булгаргаз" е държавен монополист и гарант за високи цени

"Минаването на газа през Турция го оскъпява", заяви Пламен Павлов

08.06.2022 | 08:38 Редактор: Ваня Кузманова

Първият танкер с втечнен газ от САЩ пристигна у нас. Ще доведат ли тези количества до намаляване цената? 

"Става въпрос за една държавна намеса в икономиката. "Булгаргаз" е държавно предприятие. То си има управителен съвет, над него е Българският енергиен холдинг, но става така, че премиер и вицепремиер се занимават с доставката на природен газ. Причината е това, че "Булгаргаз" продължава да бъде държавен монополист и се преследват политически цели", заяви председателят на Българската газова асоциация Пламен Павлов в студиото на "България сутрин".  

"Казаха, че танкерът е пристигнал в Турция", отбеляза той.  По думите му самата система на турската енергийна компания е устроена така, че не може някой да пренесе. 

"Ние с турския оператор нямаме споразумение за междусистемна свързаност - ние не може да ползваме тяхната система, за да получим този газ. Тоест, този газ след разификация трябва да бъде продаден на "Боташ", а после ние да го купим на входна точка", допълни Пламен Павлов. 

Председателят на газовата асоциация изтъкна пред Bulgaria ON AIR, че в момента има 48 регистрирани търговци на природен газ. 

"Тези търговци търгуват предимно на вторичния пазар. Тези търговци имат огромен потенциал, но "Булгаргаз" с подкрепата на настоящото управление, блокира да се извърши една реална доставка, която да е на базата на конкуренция. "Булгаргаз" е гарант за високи цени", коментира Павлов. 

"И да го получим този газ, ние ще трябва да го оскъпим като мине през турската система. КЕВР е един орган, който фиксира. Той следи дали се спазва съответната процедура, дали се спазва алгоритъмът за формиране на цени", каза още гостът. 

Неговото мнение е, че нашата задача сега е не да осигуряваме вътрешния пазар, а да натрупаме количества газ, които зимата ще ги използваме като буфер и ще ги предоставяме на системата, като това трябва да го направи професионалното ръководство на "Булгаргаз". 

"Интерконекторът на нас ще ни помогне, когато започне да работи терминалът в Александруполис. Ние като съакционери ще можем да влияем за по-благоприятно приемане на този газ", заключи Пламен Павлов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК