България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Предприятие трови Ловеч с изтичащ амоняк, обгазяването е всекидневно

"Заложник на едно безотговорно поведение се явява цял Ловеч", каза Корнелия Маринова

27.05.2022 | 07:52 Редактор: Искра Ангелова

Кметът на Ловеч Корнелия Маринова сигнализира министри и държавни институции за проблема с изтичащия амоняк от предприятие в града.

"Не бихме могли да кажем откъде изтича този амоняк, защото за това могат да говорят компетентните органи. Става въпрос за акционерно дружество, което е рисково предприятие, във всички наши документи съществува като такова. Работи се с амоняк за охлаждане на плодове и зеленчуци", каза кметът на Ловеч Корнелия Маринова за "България сутрин".

По думите ѝ става въпрос за хладилна инсталация.

"В предприятието са около 17 човека, но рисковете, които се създават с тази стара и амортизирана инсталация, която не е поддържана и не е в техническа изправност, създава реална опасност за хората. Хората вече пишат жалби и ги отправят към компетентните институции. Обгазяването на града е ежедневно", добави Маринова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя поясни, че по документи това съоръжение е спряно от експлоатация със заповеди.

"Тези заповеди са само на книга, не се изпълняват от изпълнителния директор. Той започна да обяснява колко страховити неща биха се случили на хората от града, ако бъдат преведени заповедите в действия. Самото предприятие има и авариен план. В него пише, че трябва да има резервно електрозахранване, което не сработи на 19 май, когато стана голяма авария и градът се обгази с 3 пъти и половина над допустимата стойност на амоняк във въздуха", подчерта кметът на Ловеч.

Тя поясни, че изпълнителният директор пише жалби, в които твърди, че заповедите за спиране от експлоатация са некомпетентни.

"Самата инсталация не е минавала технически надзор от 2016 година, а трябва ежегодно да минава. Заложник на едно безотговорно поведение се явява цял Ловеч, затова и държавните органи трябва да действат. Той създава страх у хората и казва, че амонякът щял да стигне до Покрития мост, ако инсталацията бъде спряна. Какво иска да ни каже? Взрив щял да последва", категорична е Корнелия Маринова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК