България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Синоптик: Абитуриентите да не забравят чадъра за бала, очакват се и градушки

В края на седмицата ще има повече слънце, градусите стигат 24, прогнозира Александрина Янкова

23.05.2022 | 08:08 Редактор: Елеонора Танева

Горещо време, валежи и локални градушки имаше през последните дни в страната. 

"В неделя от северозапад премина по-студен въздух, който понижи температурите с 2-3 градуса. Тази седмица температурите ще бъдат малко по-ниски. Ще има превалявания още днес в следобедните часове в Североизточна и Югозападна България, но няма да продължават дълго време. Повече слънце ще има през деня", каза синоптикът Александрина Янкова в студиото на "България сутрин".

Още утре ще има повишаване на температурите, но в следобедните часове отново ще има превалявания. 

"Повече валежи се очакват в сряда и четвъртък, ще има и условия за градушки в Западна България. Абитуриентите ще трябва да си подготвят чадъри за следобедните часове, точно когато се събират за баловете", предупреди Янкова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя уточни, че по-голям късмет ще имат абитуриентите, които ще празнуват в петък и събота. Тогава валежи са малко вероятни. А в неделя живакът на термометрите отново ще достигне до 24 градуса.

Синоптикът уточни, че и по Черноморието времето ще бъде динамично.

"Преди обед там ще има повече слънце, в следобедните часове - кратки превалявания. Интересно е, че температурите на въздуха и морската вода започнаха да се изравняват, но все още е рано за плаж", посочи Янкова.

От думите ѝ стана ясно, че в планините сутрешните часове ще са подходящи за туризъм, защото в следобедните ще се развива купеста облачност, очакват се и интензивни валежи.

Според синоптика природните катаклизми от последната седмица - мощна буря в Канада, торнадо в Германия, 50-градусова жега и суша в Пакистан, се дължат на глобалното затопляне. 

Янкова коментира и подвига на Силвия Аждреева, която изкачи връх Еверест.

"Покоряването на най-високия връх е много трудно, изисква се както физическа, така и психическа подготовка. Там градусите са до минус 40. Ако ти падне ръкавицата, може да ти измръзне ръката. Но и екипите водачи провеждат сериозна подготовка. Те изповядват индуизма, правят типичните за тях ритуали в планината, ритуал да ти се отдаде тя да я покориш", заяви Янкова. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК