България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Фондация "Нашите недоносени деца" с призив за въвеждане на единен регламент за бебетата

"Този регламент ще позволи родителите да бъдат включвани в обгрижването на техните деца", посочи Маргарита Габровска

13.05.2022 | 08:30 Редактор: Ваня Кузманова

В навечерието на Световния ден на кенгуру-грижите, фондация "Нашите недоносени деца" изпрати писмо до здравното министерство с призив за въвеждане на единен регламент за прилагане на семейното ориентиран подход на практикуване на метода "кожа до кожа" по време на болничния престой на недоносените бебета.

"След две години затишие заради пандемията най-накрая ще отбележим Световния ден на кенгуру-грижите. През тази година призовахме отделенията да отворят вратите си през целия месец май с надеждата да възобновим практиките на кенгуру-грижите и на семейно ориентираната грижа. До този момент 1/3 от неонатологичните отделения вече откликнаха и вече получихме първите снимки", заяви специалистът по ранно детско развитие Маргарита Габровска в студиото на "България сутрин"

По думите ѝ единният регламент е инспириран от европейските стандарти за грижа за новородените. 

"Това, което очакваме, е да се въведе единен подход и да бъде регламентиран, така че да може да се въведе в различните неонатологични отделения. Родителите да бъдат включвани в обгрижването на техните деца, защото не се включват навсякъде. Родителите не са наясно с правата си", допълни Маргарита Габровска пред Bulgaria ON AIR.

Тя изтъкна, че очаква да бъдат поканени в работната група към Министерството на здравеопазването, за да се случат нещата по най-добрия начин и това да не е поредния регламент, който остава на хартия. 

"Неонатолозите, неонатологичните сестри и акушерките на брой не са толкова много. Недостигът в някои по-малки населени места е толкова голям, че когато се пенсионира единственият неонатолог в отделението, няма кой да бъде назначен. Назначава се педиатър и отделението минава от ниво 2 на 1 ниво и то вече не може да се грижи за недоносените бебета", посочи специалистът по ранно детско развитие.  

Габровска завърши, че наръчниците, които са създали, са насочени към това да информират родителите за нуждите на техните деца и на кой етап какво трябва да се направи като консултация. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК