България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Тереза Маринова в "Златните": Спортът учи на ред и дисциплина в живота

"Тройният скок ме избра, не аз него", призна олимпийската шампионка

29.04.2022 | 09:24 Редактор: Жаклина Иванова

В рубриката "Златните" в ефира на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR ви срещаме с европейската, световна и олимпийска шампионка по троен скок Тереза Маринова.

"24 септември е една изключителна дата за българската лека атлетика и за почитателите ѝ. Това е датата, на която станах олимпийска шампионка. 12 години преди моя успех моят треньор на същата дата става олимпийски шампион на троен скок. Тази дата е свързана, по-рано в годините, с един световен рекорд за скок на височина - този на Йорданка Благоева. Изключителна дата за българската лека атлетика", сподели олимпийската шампионка по троен скок Тереза Маринова пред Мария Константинова.

Тя призна, че преди да бъде олимпийска шампионка всяка сутрин е ставала с мисълта, че ще стане първа.

"Това бе детската ми мечта от момента, в който осъзнах, че спортът ще бъде моята професия. За мен съществуваха само европейски, световни и олимпийски игри. Идеята бе да съм номер 1", разказа Маринова.

А заради технически проблеми, резултатът е научила по телефона от България, спомня си олимпийската ни шампионка.

Запитана кои са били най-силните думи, които е чула, след като се е прибрала у дома след спечелването на олимпийската титла, Маринова призна: "Най-силните думи бяха на моя баща. В момента, в който се прибрах, той каза: "Ти сбъдна моята мечта". Това бе най-вълнуващият ми момент като цяло".

По думите ѝ 1995 г. е била повратната година в нейната кариера, защото ако дотогава е имала съмнения дали ще бъде голям спортист, тогава е заявила категорично, че това ще бъде нейната професия.

"Тройният скок ме избра, не аз него. В живота си имам няколко пъти, в които съм била на кръстопът. Един от първите ми треньори - Светослав Топузов, видя, че ми се отдава една такава сложна координационна дисциплина като тройния скок", сподели олимпийската ни шампионка пред Bulgaria ON AIR.

И добави, че тройният скок е сложна дисциплина, а травмите са много тежки.

Една жена като се засили на първа крачка натоварването е между 500 и 700 кг. върху крака ѝ, уточни тя.

А относно това дали в момента е строга като треньор, Маринова е категорична: "Към студентите не съм. Има база знания, върху които трябва да надграждаш. Най-трудното нещо е да накараш някого да бъде осъзнат. Трябва да поднесеш нещата така пред децата, че да се влюбят в спорта. Спортът учи на ред и дисциплина в живота".

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК