България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Евгения Раданова с емоционален разказ за любовта към шорттрека и силата да се върнеш на леда

"Избрах България и не съжалявам", сподели олимпийска медалистка в "Златните"

01.04.2022 | 09:15 Редактор: Тодор Петров

В рубриката "Златните" тази седмица ви срещаме с олимпийската медалистка по шорттрек Евгения Раданова. Тя е единственият български спортист, участвал както на Зимни, така и на Летни олимпийски игри. 

Шорттрекът навлиза в живота ѝ по "вина" на нейните родители. Изключително много са харесвали фигурното пързаляне и през 1987 г. а отвеждат на пързалка "Дружба".

"Това е мястото, където започна моят спортен живот, това е мигът, в който моята детска мечта започна да става реалност. След като ми обуха кънките за фигурно пързаляне, веднага започнах да се пързалям, почти без да падам. Учителите ми казваха, че не съм за този спорт и трябва да опитам шорттрек. За мен беше важно просто да спортувам", започна разказа си Раданова пред Мария Константинова.

Привлича я високата скорост в шорттрека и от малка е искала да кара много бързо. В първото ѝ състезание не се класира за финала. Започва да плаче много силно, а съдиите решават да я пуснат до финала, където тя печели сребърен медал.

"Още на 13-годишна възраст участвах на световно първенство за мъже и жени. Победиха ме с 3 обиколки, беше голям шок за мен, но там разбрах, че този спорт е прекрасен и бих искала да се развивам в него", сподели Раданова пред Bulgaria ON AIR.

На 16 години печели състезанието между най-добрите в шорттрека в България. На Олимпийските игри среща спортисти, които са ѝ били кумири във всички ледени спортове. Събира автографи и изпитва много силни емоции, които изцяло затвърждават желанието ѝ да се развива като професионален спортист.

"Вложих целия си живот, своя характер. Огромното ми желание да покажа, че независимо, че идвам от малка държавата, в екзотичен до този момент спорт, всяка моя малка победа ме води към нещо по-голямо. Това нещо в годините се оправда, стигайки един ден до върха в спорта - световен шампион, 7-кратен европейски шампион, 3-кратен олимпийски медалист. Всичко това се реализира, за да покаже, че няма невъзможни неща", подчерта Раданова.

През 2002 г. печели два олимпийски медала и изпитва усещане на пренасищане от шорттрека. Разбира го още по-силно, когато човек на улицата от федерацията ѝ предлага да опита колоездене на писта. Първоначално предполага, че той се шегува, но той ѝ отвръща, че на следващия ден я чака на колодрума в Борисовата градина. 

Само след 15 обиколки на пистата, тя остава на нея, след което ѝ предлагат да участва в квалификация за Летните олимпийски игри в Атина. Струва ѝ се невъзможно, но приема предизвикателството, работи усилено и печели квалификациите, за да се състезава в Атина.

"Най-трудното нещо беше, че започнахме да развиваме този спорт от нулата. Учехме се от грешките си и от нашите колеги, когато преценят да споделят своя опит. От 1991 г. до 2010 г. имаше само една пързалка, тренирахме в много ниски температури. Това беше много трудно да се преодолява всеки път", призна Раданова.

Гледайте във видеото цялата интервю на Мария Константинова с Евгения Раданова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК