България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Общински съветници в спор за бюджета на София и инвестирането на над 2 млрд. лв.

Разгорещена дискусия между общинските съветници Стефан Марков и Иван Таков

21.03.2022 | 08:15 Редактор: Теодора Патронова

Над 2 милиарда е бюджетът на София за тази година. Той е с 200 млн. лева по-голям от предходната година поради два фактора - 100 млн. лева за заплати на учителите и 100 млн. от инвестиции и заеми за доизграждане на третата линия на метрото и вътрешните градски рингове.

"Тези 200 милиона повече в бюджета се дължат на учителски заплати, заплати за социални работници и инвестиционния заем на метрото. На практика не можем да говорим за рекорден бюджет. Той е ориентиран към устойчивите приоритети, свързани с осигуряване на градския транспорт, продължаването на третата метролиния и образователна инфраструктура. Тази година има перо от 89 млн., свързани с изграждане на канализация в кв. "Симеоново", "Драгалевци","Кръстова вада", "Суходол", "Обеля" и "Бенковски". Успоредно с това общината продължава да финансира градския транспорт с 280 млн. лева, въпреки липсата на подкрепа от страна на държавата", каза общинският съветник Стефан Марков от ГЕРБ в "България сутрин".

Той добави, че не се предвижда увеличение на цената на билетите в градския транспорт и увери, че няма да бъде спрян. 

"Ще се инвестират средства в нови метровлакове, в 25 нови трамвая и 82 електробуса. Напук на липсата на подкрепа от страна на държавата, общината полага усилия", изтъкна Марков.

"Винаги съм държал бюджетът на Столичната община да е израз на политика, а не просто една счетоводна справка, която се дава на общинските съветници, без каквато и да е консултация с постоянните комисии, десетина дни преди да се гласува. Като говори господин Марков за липса на подкрепа от държавата, нека да си погледнат изпълненията на бюджета през последните години и тогава да казват, че нямало пари или че им трябват допълнителни пари. Пропускате да кажете, че има 211 млн. преходен остатък от миналата година средства, които не са усвоени. Има тотална липса на капацитет от години вече в ръководството на Столичната община да усвояват средствата, които са си предвидили", коментира общинският съветник Иван Таков от БСП пред Bulgaria ON AIR.

Той съобщи, че изпълнението на капиталовата програма за миналата година е 46% - около 300 млн. са останали неусвоени от предвидените средства. И поясни, че всяка година се увеличават средствата за почистване на града. 

"За миналата година са били 229 млн. по план-сметката за чистотата, от тях са изпълнение около 200 млн. Всяка година има и сериозно неизпълнение на план-сметката за чистота. Но същевременно са събрани около 245 млн. Всяка година се събират между 20 и 30 млн., а за миналата година може би над 40 млн. от нашите такси за битови отпадъци, които се изразходват за дейности извън дейностите за план-сметката за чистота. За нас това не е редно", разясни Таков. 

"Когато се говори за недостатъчно средства и децентрализация, в два от районите, като в един от тях за втора година, средствата се връщат. Столичната община дава пари на районния кмет, той не може да ги изхарчи. После гражданите казват: Защо нищо не се случва в моя квартал. Тези средства за вътрешноквартални улици се приоритизират. Когато не може да се проведе една обществена поръчка навреме, средствата не могат да бъдат харчени. Предстои да бъдат построени 28 градини и детски ясли. 17 от градините и детските ясли са в строителство, други 6 са завършени и очакват финални разплащания. Има предвидени 6,4 млн. за строителство за три училища", поясни Марков.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК