България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Българи са блокирани в наш кораб в Мариупол, минирано е и няма излизане от пристанището

Антон Марков: Българите се придвижват с лични автомобили в районите Бердянск, Мелитопол и Мариупол

17.03.2022 | 09:22 Редактор: Теодора Патронова

МВнР призова абсолютно всички български граждани и членове на техните семейства да използват осигурените влакове за евакуация от жп гарите в Украйна.

"Евакуирали сме от Украйна над 3 хиляди български граждани, бесарабски българи, членове на техните семейства и чужденци. Там има много украинци с български произход, така че бройката не е малка. В Киев има няколко човека и в районите на Мелитопол, Мариупол и Бердянск", заяви председателят на Ситуационния център към външното ни министерство Антон Марков в "България сутрин".

"Мариупол е невъзможно да се достигне. Там имаме сънародници, които са притиснати в български кораб. 17 човека общо. За тях е по-сигурно да останат на кораба и да намерим вариант, който е работещ, за да ги придвижим по някакъв начин. Във връзка сме с тях. Имат храна, вода и ток. Самият кораб е приклещен в пристанището. Има взривени няколко кораба и е минирано. Няма излизане от пристанището. Имаме още един кораб в Приморск. От него евакуирахме двама души, след това размислиха още хора, че искат да се евакуират", съобщи той.

И подчерта, че "зелените коридори" невинаги са безопасни. Гостът изтъкна, че всяка една информация преминава и през служби в МВнР, а решението за евакуация се взима съвместно. 

"Българите се придвижват с лични автомобили в районите Бердянск, Мелитопол и Мариупол, защото там няма как да се изпрати какъвто и да било транспорт. Водят се активни военни действия", обясни Марков пред Bulgaria ON AIR.

В Ситуационния център има човек на телефон по 24 часа в денонощието. Има около 1000 обаждания на ден във връзка с Украйна и Ковид мерките. Марков съобщи и телефона, на който всички могат да се свържат със Ситуационния център - 029482404

"Министерството на външните работи има командировани 6 консула, които седят по границата с Украйна, в Молдова и Румъния. Те са на основните контролно-пропусквателни пунктове, където спомагат нашите граждани за придвижването им след това за България. МВнР съвместно с Министерството на транспорта сме организирали ежедневни линии на пункта Сирет в Румъния", заяви той.

Марков посочи още, че има хора, които са заявили, че искат да се евакуират и след това се отказват. Комуникацията е много трудна, но засега няма българи, с които не могат да се свържат.

"В Москва около 50-60 човека, които са изявили желание да бъдат евакуирани. Но там ежедневно има полети на турските авиолинии, които са от Москва до Истанбул", отбеляза Марков. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
:(((
преди 2 години
Ужас, дано успеят да ги спасят! Сигнализирай за неуместен коментар