България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Богдан Кирилов каза кога очакваме Molnupiravir за лечение на Ковид-19, поръчали сме 20 000 дози

От началото на годината има сериозен спад на интереса към ваксините

09.02.2022 | 09:27 Редактор: Теодора Патронова

С 15% поскъпват масовите лекарства. Най-чувствително е повишението на цените при препарати за лечение на Ковид-19.

"Цените на лекарствените продукти са обект на много стриктна регулация както на европейско, така и на национално ниво. Цените се регистрират в зависимост от това дали медикаментът е с лекарско предписание или без. Има пределна и максимална цена, над която не може да се продава. Това, което се наблюдава като разлика спрямо предишни периоди, се дължи на отстъпки и търговски взаимоотношения между производител, търговец на едро и аптека. Във връзка с повишените разходи за производство, в момента са намалени тези отстъпки. Това рефлектира върху по-високата стойност, която се заплаща от пациента", каза директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов в "България сутрин".

Той обясни, че в България са налични 1,2 млн. дози от ваксината на Johnson&Johnson, а приложените до този момента са около 500 000. Страната ни е получила всички дози, които са били заявени и не се очакват допълнителни доставки през тази година. 

"Европейската агенция по лекарствата все още извършва оценка на медикамента Molnupiravir. На финален етап е, очакваме или през този месец, или през следващия тя да приключи. След като имаме официалните данни, можем да кажем какви ще са евентуалните рискове от приема на този продукт. Министерството на здравеопазването има договор за осигуряване на Molnupiravir, но той ще се прилага в България само след разрешение за употреба от ЕК. На този етап са поръчани 20 000 дози", поясни още Кирилов пред Bulgaria ON AIR.

Гостът обърна внимание, че лекарството на Pfizer е получило разрешение за употреба, но в момента все още ЕК и компанията производител нямат категорични данни за възможностите за доставки. 

"От седемте разрешени за употреба лекарства срещу Ковид-19, в ЕС се доставят основни две от моноклуналните антитела. Те се доставят в България. Другият лекарствен продукт е ремдесивир. По-голямата част от продуктите, които имат разрешение за употреба, се доставят в ЕС и съответно в България. На страната ни се дава възможност да имаме равен и почти равен достъп с всички останали държави членки", заяви Кирилов. 

Той подчерта, че симптоматичното лечение изисква и прилагане на различни медикаменти. Прилагането на различни продукти трябва да бъде съобразено с всеки пациент. И изтъкна, че медикаментите, които се използват за лекуване на Ковид-19, са по лекарско предписание. 

"Наблюдаваме като тенденция от началото на годината сериозен спад в интереса за поставяне на ваксина срещу Ковид-19. От началото на годината до този момент са приложени 550 000 дози, като едва 16% са първи дози", съобщи гостът. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК