България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

17,1% увеличение в цените на храните - докога ще поскъпват?

Председателят на Комисията по стокови борси и тържища Владимир Иванов препоръча да се купуват български продукти

28.01.2022 | 09:02 Редактор: Теодора Патронова

С колко скочиха цените на храните?

"Потребителската кошница е малко разширена и вътре влизат варива, меса, захар, олио, брашно, масло, млечни продукти, основните зеленчуци. Ако ги съберем по единица мярка, към същия период през 2021 г. имаме 76 лв., в момента имаме 89 лв. Процентът на увеличение на цените е 17.1. Като при основните хранителни продукти е 14%, при плодовете и зеленчуците е 22%. Тоест, относително по-голямо увеличение имаме при плодовете и зеленчуците, отколкото при основните хранителни продукти", заяви председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов в "България сутрин".

Той поясни, че сме имали бурно развитие към увеличение през ноември и декември. А в последните 20 дни имаме стабилизиране на пазара, но имаме и неравновесно положение в пазара на енергийни ресурси. По думите му, ако това продължи, няма как да се запази равновесието в пазара на храни и ще имаме плато за определен период от време.

"Ключовата дума е равновесието в пазара на енергийния ресурс. Ако там се види равновесие, много бързо може да видим процеси на дефлация. Ако продължава неравновесието в пазара на енергийни ресурси, ще наблюдаваме трайно устойчива възходяща тенденция. Шоково поскъпване няма да наблюдаваме. За сметка на това, поскъпването на цените ще бъде постоянно и устойчиво", обясни Иванов пред Bulgaria ON AIR.

"Нека българският потребител да закупува български стоки. В рамките на един такъв тип криза най-лесният начин е да инвестираме директно, а това е чрез покупка на български продукти", изтъкна той. 

Иванов коментира, че при цената на хляба има равновесие, но всичко зависи от стабилността на пазара на енергийни ресурси. 

"Относно цената на хляба, при този мощен конкурентен пазар и да имаме повишаване на цените, то ще е съвсем плавно. Най-малкото, защото освен да го произведеш, трябва и да го продадеш", посочи председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК