България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Македонци избират да учат у нас заради доброто образование и отличната реализация

МУ приветства увеличението в броя на студентите, заяви зам.-ректорът проф. Каролина Любомирова

17.01.2022 | 09:25 Редактор: Здравко Черкезов

Правителството удвои субсидираните места за прием на македонски студенти. Местата нарастват от 150 на до 300, като до петима студенти ще могат да продължат да учат докторантура в редовна форма на обучение.

"В Медицински университет (МУ) в София тази година се обучават 10 македонски студенти – осем в специалност "Медицина" и двама в "Дентална медицина". По другото постановление №228, което засяга населението от българската диаспора – те са четирима. Общо от двете постановления за българската диаспора се обучават 58 студенти", посочи заместник-ректорът по учебната дейност в МУ проф. Каролина Любомирова в студиото на "България сутрин"

МУ приветства увеличението в броя на студентите от Северна Македония, тъй като по този начин "се разширява и укрепва българското образование като държавен приоритет по отношение на РСМ". 

"Желанието на жителите на Северна Македония да се обучават в България произлиза от европейското качество на образование у нас, което получават и в МУ. В една от световните рейтингови класации отново МУ е единственият български университет, който присъства. Доброто образование, европейската диплома и отличната реализация след завършването са основните причини", изтъкна проф. Любомирова пред Bulgaria ON AIR.

Кандидатстването на чужденци в МУ става през МОН, което подбира кандидатите и им преглежда документацията.

"Ние осигуряваме записване, общежитие и всякакви добри условия за тяхното пребиваване в България", увери заместник-ректорът по учебната дейност в МУ.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК