България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Няма да има сняг за Коледа, на 31 декември ще бъде слънчево

През нощта на Нова година може да има валежи от сняг и дъжд, каза синоптикът Петър Янков

23.12.2021 | 07:48 Редактор: Ваня Кузманова

Остават два дни до Коледа, но според синоптиците няма да се радваме на сняг на празника.

"Прогнозите са много колебливи .На Бъдни вечер ще проникне по-хладен въздух. Русе, Силистра и Добрич могат да очакват леки превалявания от сняг", заяви синоптикът Петър Янков в студиото на "България сутрин".

В планините ще бъде ветровито, затова той препоръчва на всички туристи и скиори да бъдат внимателни. 

"На 28-29 декември повече валежи ще има от дъжд, в Северна България може да преминава към сняг, но на 31 декември ще бъде слънчево. През нощта може да има валежи от сняг и дъжд", заяви синоптикът пред Bulgaria ON AIR. 

Синоптикът посочи, че пистите ще бъдат с много добри условия за скиорите, но съветва те да бъдат внимателни, за да не се създават проблеми. 

"Това затопляне, което се очаква по празниците, е с 3-4 градуса и е по-високо от нормалното, но няма да имаме рекорди", каза още Янков. 

По думите му се намираме в период на климатично затопляне, в център на климатични циклони, които идват от Гърция и преминават през България. Налице е ефектът на глобалното затопляне, което се изразява в резки смени на температурите и проливни валежи. 

Петър Янков заключи, че последните данни са за по-студено време през януари, но не се очакват много ниски температури и валежи от сняг.  

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК