България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Хайгашод Агасян посочи разликите между арменската и българската Коледа

Арменските пости продължават по-малко време, но са по-строги, отбеляза композиторът

22.12.2021 | 09:22 Редактор: Елеонора Танева

Арменците празнуват Коледа на 6 януари. Църква отбелязва в един и същи ден и Коледа, и Богоявление.

"Армения е първата страна, която официално приема християнството като държавна религия през 301 г. Тогава е възприето 6 януари да бъде рожденият ден на Христос и неговото кръщение. Това се случва до 335 г., когато се променя датата на рождението му на 25 декември. Езическите народи тогава са празнували Деня на Бога на Слънцето Митра. Арменската църква е много строга и оставя на 6 януари Рождението на Христос и негово кръщение", разказа композиторът Хайгашод Агасян в студиото на "България сутрин".

Друга разлика, която той посочи с Коледата на българите, са по-кратките пости. 

"Арменските пости продължават по-малко време, но са по-строги. Не са 40 дни. Те започват на 29 декември и продължават до 5 януари. По време на постите не се употребява мляко и риба. Така арменската Нова година се посреща в пости", подчерта композиторът пред Bulgaria ON AIR. 

А едно от любимите неща на празничната трапеза в дома му е ашурето.

"От арменски "ашуре" в буквален превод означава сладка супа. От детството си умирам за него. Иска се майсторлък, за да се направи. Навремето съм пътувал с влак до Пловдив, за да си купя от Джумаята, но не е същото. Житото трябва да е специално, аз го купувам от синодалната книжарница. То се вари докато набъбне, към него се прибавят бадеми, орехи, розова вода, канела и тъмни стафиди. Българските ми приятели го наричат "арменска виагра", сподели рецептата Хайгашод Агасян. 

И отправи специален музикален поздрав за предстоящите празници.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК