България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Валентин Гълъбов: От 2009 насам има стабилен ръст на потребителските кредити

При лошите заеми също се наблюдава позитивна тенденция, коментира председателят на Българската асоциация за потребителски кредити

31.03.2014 | 08:50 Редактор: Мариета Иванова
Валентин Гълъбов:  От 2009 насам има стабилен ръст на потребителските кредити

От 2009 година насам се наблюдава стабилен тренд на ръст на потребителските кредити в страната, коментира в ефира на Bulgaria On Air Валентин Гълъбов, председател на Българската асоциация за потребителски кредити. Той допълни, че ежегодно повишението на търсените заеми е с 20- 30%. Подобна тенденция се наблюдава при кредитите между 1000 и 3000 лева, което по думите на Гълъбов е показателно, че хората планират в не толкова краткосрочен план разходите си. С приблизително същитите проценти е и ръстът при по-малките заеми.

Експертът подчерта, че при лошите кредити също се наблюдава положителна тенденция. Това по думите му е показателно, че двете страни- заемодатели и кредитополучатели, са преценили добре риска.

Гълъбов коментира и промените в Закона за потребителските кредити, като посочи, че изискванията за прозрачност са добре регламентирани и допълни, че това, което е необходимо е добър контрол.  По повод налагането на таван върху годишния процент на разходите експертът подчерта, че той рефлектира най-вече върху краткосрочните заеми, където има къс срок за погасяване  и разходите по обслужването често надвишават  с над 100% теглената сума.

Той посочи, че за разлика от много европейски граждани българите имат склонност да взимат малки суми за кратък срок. Нагласите за прогнози на бъдещо често са в краткосрочен план, допълни експертът. На въпрос дали с промените в закона ще има фирми, които ще се откажат от дейността си, Гълъбов посочи, че предстои шестмесечен срок, в който кредитните компании ще трябва да се пререгистрират, след което ще стане ясно дали има такива, които ще преосмислят бизнеса си.

Експертът призна, че има риск, част от дейността да премине в сивия сектор, където не е ясно при какви условия се дават заемите.