България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Дебатът за състава на Сметната палата е изцяло политически

Не е от чак толкова съществено значение форматът на състава, смята Любомир Дацов

27.03.2014 | 09:00 Редактор: Боян Христов
Дебатът за състава на Сметната палата е изцяло политически

Не могат да бъдат дадени гаранции, че Сметната палата няма да бъде използвана като компроматна машина, каза в Сутрешния блок на телевизия Bulgaria On Air бившият зам.-финансов министър Любомир Дацов.

„Досега тази институция не е била използвана като инструмент за смачкване на хора и се надявам това да си остане така. Може и да са се премълчавали някои неща, но тя никога не е била активна в процеса по смачкването на хора. Все пак има граници, които не бива да бъдат преминавани и това зависи от хората, които бъдат назначавани там”, отбеляза Дацов.

„Затова и дебатът относно формата на състава на палатата е изцяло политически, а не професионален, защото в крайна сметка всичко опира до хората, които биват назначавани, а не толкова до формата. В Европа съществуват и двата модела – колективен и професионален, като и двата работят.”

Правителството е на път да гласува връщане на колективното ръководство на Сметната палата, като това стана причина за полемики в пленарната зала. От опозицията изразиха опасения, че по този начин органът може да се превърне репресивен апарат.

Тази дискусия е смешна на фона на това, което се случваше при предишното правителство, заяви бившият зам.-министър.

„При управлението на Борисов институциите работеха по волята на един човек и неговото тясно обкръжение. Имаше системни нарушения на човешки права. Ако тогава България трябваше да влиза в ЕС, тя нямаше да бъде приета, защото не изпълняваше основните критерии”, каза той.

Самите закони – и предишният, и сегашният са сравнително добри. Важно е регионалната структура на Сметната палата да не бъде променена. Централизираният модел на одити в момента е добър, а ако те бъдат прехвърлени на регионално ниво, тогава инструментът за натиск наистина може да бъде силно политизиран, счита Дацов.