България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

С. Ангелова: Пушенето в заведенията нарушава правилата за безопасен труд

В барове, кафенета, дискотеки, ресторанти работят много хора с белодробни проблеми, за които цигарения дим е пагубен, твърди експертът

25.03.2014 | 10:10 Редактор: Ралица Пейчева
С. Ангелова: Пушенето в заведенията нарушава правилата за безопасен труд

„Масово не се спазва забраната за пушене по заведенията, а това освен, че е в нарушение на закона за здравето, е в разрез и с правилата за безопасен труд“, каза в сутрешния блок на Bulgaria On Air Д-р София Ангелова, член на Дружеството по белодробни болести и председател на Националната асоциация за профилактика на белодробните болести.

Тя обясни, че в барове, кафенета, дискотеки, ресторанти работят много хора с белодробни проблеми, като астмата например. „Цигареният дим подтиска ефекта на лекарствата, които тези служители ползват и това на практика задълбочава изключително заболяванията на дихателните пътища. Да не говорим, че последиците от пасивното пушене са жестоки: 25% е по-голям рискът сред пасивните пушачи в семейството да заболеят от рак на белия дроб и 17% сред пасивните пушачи на работното място. Да не забравяме, че всяка година близо 4000 българи заболяват от рак на белия дроб и след 5 години са живи само 5% от тях“, обясни Ангелова.

Според нея контролът, който се осъществява от страна на районните здравни инспекции не е достатъчен, тъй като липсва капацитет. Проблемът е особено тежък в малките населени места, където всички се познават и проверяващите са в близки отношения с проверяваните, обясни още експертът.

„Контролът не е достатъчен и той не стряска хората. Има заведения, които имат добри обороти и не им пречи да си плащат глобите. Затова считам, че предложението да се затварят тези заведения е добро решение. Дори мисля, че един месец, каквато е идеята, е твърде малък срок, в който те да бъдат лишавани от право да посрещат клиенти“, допълни София Ангелова.

По думите и в първата година след въвеждането на забраната за пушене на обществени места в САЩ милион и половина пушачи спират цигарите. „Изпушени са 950 милиона пакета цигари по-малко. Предотвратени са 1500 случая с инфаркт на миокарда, 3540 случая с инсулт, от което са спестени 49 милиона долара медицински разходи. Трябва най-после да проумеем, че зад всеки един лев, който влиза като оборот в заведени