България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

България отвисоко - уникална виртуална разходка на 360 градуса

Фотографите Георги Василев и Кармен Бурназка са заснели над 100 места в страната ни

20.10.2021 | 08:09 Редактор: Теодора Патронова

Фотографите Георги Василев и Кармен Бурназка представят виртуална разходка из България на 360 градуса. 

"Опитваме се да покажем красивото на България. Гледаме да са първо природни забележителности, след това исторически забележителности. Чак тогава курорти и туристически неща", каза Георги Василев в "България сутрин". 

По думите на Кармен Бурназка, да се покаже едно пространство в 360 градуса е практика, тъй като хората обичат да разгледат къде ще отидат предварително.

"А ние комбинираме разходка отвисоко, една по-висока гледна точка, която не е достъпна за всички. Когато направиш тази разходка, можеш да я погледнеш на телефона, на таблета и тя става достъпна за абсолютно всеки", добави тя. 

"Вече сме заснели по този начин малко над 100 места, всяко е покрито с десетина панорами. В процес сме на обработка. Над половината са качени вече на сайта ни. Обработката представлява сглобяване на всички тези снимки и чак тогава формиране на триизмерната панорама и изкуствено анимиране отгоре на тази част, която е недостъпна за небето", обясни Георги Василев. 

Кармен Бурназка обърна внимание в ефира на Bulgaira ON AIR, че пътуването и обработването на кадрите отнема време. 

"Правим този проект, за да покажем тази гледна точка, която не е достъпна за всеки. Да го видиш отвисоко е много по-различно. Един град най-често го виждаме от нивото на самия град, а високата гледна точка го прави любопитно", изтъкна още тя.

Двамата фотографи подчертаха, че България отвисоко е много красива. 

"Предизвикателствата в дрон фотографията са, че има ограничено летателно време. Има метеорологични условия, с които винаги се съобразяваме и ако искаме да изглежда нещо красиво, трябва да се съобразим със светлината", посочи още Кармен Бурназка. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК