fallback

Българският износ може да пострада от евентуални санкции на ЕС към Русия

По думите на Милена Цанова е възможно да настъпи криза на търговските отношения

14.03.2014 | 12:37 Автор: Елена Кирилова

Санкции от страна на Европейския съюз към Русия биха се отразили зле на търговските отношения на София и Москва, заяви в сутрешния блок на Bulgaria On Air Милена Ценова, изпълнителен директор на Асоциацията на българските износители.

По думите ѝ всичко зависи от това какви ще бъдат санкциите, но това няма да е криза единствено на дипломацията, а и на търговските отношения.

Във връзка с данните за намаляването на износа през януари експертът заяви, че когато има криза, страда не само населението на една държава, но и всички икономики, които са свързани с този пазар.

По думите на Ценова посещението на президента Росен Плевнелиев в Катар е било изключително позитивно, а българската делегация е била приета много добре. По време на визитата си държавният глава е представил възможностите на българския бизнес и е показал, че България има бизнес потенциал.

Най-интересните сектори за Катар са животновъдството и IT услугите, както и производството на мебели, уточни Ценова.

„Важно е да търсим бързо развиващи се пазари. Затова Катар е интересен пазар за България. Той е не само като консуматор на български стоки, но и като потенциален инвеститор“, поясни експертът.

Според Ценова е добре след подобни държавни посещения работата да бъде продължена по-активно. Във връзка с отношенията с Катар тя заяви, че могат да се поканят катарски фирми в България, на които да се покажат българските предприятия, произвеждащи качествени продукти. Това е начинът да се покаже и къде може да се инвестира, препоръча тя.

„Необходими са проактивни действия от наша страна“, категорична е Ценова. Тя разкри, че при едно от предишните държавни посещения в Катар е бил договорен Катарски инвестиционен фонд, който е оперирал в България, но тъй като не се ползвал по предназначение, е бил изтеглен обратно.

„Имаме уверение, че се обмисля отново да бъде отворен такъв фонд, но за това трябва да се работи както на ниво дипломация, така и на бизнес ниво“, допълни експертът. 

Повече по темата вижте във видеото!

fallback
Още от България сутрин
fallback