България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Българският износ може да пострада от евентуални санкции на ЕС към Русия

По думите на Милена Цанова е възможно да настъпи криза на търговските отношения

14.03.2014 | 12:37 Редактор: Елена Кирилова
Българският износ може да пострада от евентуални санкции на ЕС към Русия

Санкции от страна на Европейския съюз към Русия биха се отразили зле на търговските отношения на София и Москва, заяви в сутрешния блок на Bulgaria On Air Милена Ценова, изпълнителен директор на Асоциацията на българските износители.

По думите ѝ всичко зависи от това какви ще бъдат санкциите, но това няма да е криза единствено на дипломацията, а и на търговските отношения.

Във връзка с данните за намаляването на износа през януари експертът заяви, че когато има криза, страда не само населението на една държава, но и всички икономики, които са свързани с този пазар.

По думите на Ценова посещението на президента Росен Плевнелиев в Катар е било изключително позитивно, а българската делегация е била приета много добре. По време на визитата си държавният глава е представил възможностите на българския бизнес и е показал, че България има бизнес потенциал.

Най-интересните сектори за Катар са животновъдството и IT услугите, както и производството на мебели, уточни Ценова.

„Важно е да търсим бързо развиващи се пазари. Затова Катар е интересен пазар за България. Той е не само като консуматор на български стоки, но и като потенциален инвеститор“, поясни експертът.

Според Ценова е добре след подобни държавни посещения работата да бъде продължена по-активно. Във връзка с отношенията с Катар тя заяви, че могат да се поканят катарски фирми в България, на които да се покажат българските предприятия, произвеждащи качествени продукти. Това е начинът да се покаже и къде може да се инвестира, препоръча тя.

„Необходими са проактивни действия от наша страна“, категорична е Ценова. Тя разкри, че при едно от предишните държавни посещения в Катар е бил договорен Катарски инвестиционен фонд, който е оперирал в България, но тъй като не се ползвал по предназначение, е бил изтеглен обратно.

„Имаме уверение, че се обмисля отново да бъде отворен такъв фонд, но за това трябва да се работи както на ниво дипломация, така и на бизнес ниво“, допълни експертът. 

Повече по темата вижте във видеото!