България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Писател: Управляват ни истерично алчни хора, 30 г. се краде от народа

Владимир Зарев разказа за Иван Вазов и за новия му роман "Объркване"

24.09.2021 | 09:43 Редактор: Здравко Черкезов

Писателят Владимир Зарев получи наградата за духовен принос на името на Иван Вазов, връчена на церемония в Народния театър. По думите му Вазов, ако беше жив, би написал нова повест като "Немили-недраги" за нерадостното положение, в което се намира България.

"Нас ни управляват едни безкрайно истерично алчни хора. Това са българските политици и отвратителната олигархия. Фактически 30 години се краде от този народ и 30 години ние губим най-интелигентните, най-умните си и най-младите си хора, които изоставят България. Това е огромна трагедия", заяви Владимир Зарев в студиото на "България сутрин".

Наградата на името на Иван Вазов е от най-достойните, които писателят някога е получавал.

"Освен че е много престижна, е и много красива награда. Иван Вазов успя да въплъти нестихващата си любов към България в слово и да превърне всичко, което е било неговият живот – България, във висока и нестихваща национална памет. Той превърна любовта си наистина в памет", подчерта Зарев.

Новият му роман се казва "Объркване". Писателят го определя като най-трудния текст, който е писал.

"Романът се състои от две напълно независими сюжетни линии. Едната от тях разказва за пандемията и за съвременния обществен живот, а другата разказва за исихазма – едно много интересно духовно движение, и за Фераро-Флорентинската уния – последният опит да се примирят православието и католицизмът", посочи Зарев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години