България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Кунчев: Ще се наложи нов локдаун към 15 октомври заради 7 хил. заразени дневно

"Пикът ще бъде през ноември-декември, ако не контролираме нищо", заяви математикът от БАН

23.09.2021 | 08:21 Редактор: Тодор Петров

45% от българите заявяват, че не са се ваксинирали и не възнамеряват да го направят. Междувременно лекари алармират, че само 26% са свободните ковид-легла в София.

Математикът от БАН проф. Огнян Кунчев смята, че скоро ще трябва да бъде наложен нов локдаун у нас.

"В обозримо бъдеще ще се наложи нов локдаун, може би някъде към 15 октомври. Тогава ще стигнем до около 7 хил. заразени на ден. Пикът ще бъде през ноември-декември, ако не контролираме нищо", обяви той пред Bulgaria ON AIR и защити мнението, че трябва да влизаме от локдаун в локдаун, докато ситуацията се подобри съществено.

В студиото на "България сутрин" математикът показа графика с броя на заразените по месеци от началото на пандемията. Вижда се пик на заразените на дневна база през септември-октомври 2020 г. и след това контролиран спад.

"От ноември броят на заразените започна леко да се свлича, защото на 25 октомври затвориха всички нощни заведения. От 10-15 декември рязко спада надолу. На какво се дължи това - пълен локдаун от 29 ноември. Спряха училища, детски градини... Всичко зависи от нас, няма фокуси. Започваме да се качваме 10-15 февруари. На 1 февруари пуснаха децата да ходят на детски градини и училища", обясни проф. Кунчев.

През юли-август 2021 г. броят на заразените започва тревожно да се покачва. Според проф. Кунчев причината са "оптималните условия за разпространение на вируса" по Черноморието ни.

"Делта вариантът е много по-агресивен. Изследванията на китайските учени показаха, че 1200 пъти повече вируси има в горните дихателни пътища болен от Делта варианта. Отидохме на морето и се заразихме. Сега децата тръгнаха на училище и няма начин това да не покачи броя на заразените", подчерта той.

По думите му контролирането трябва да се състои в маски и дистанция, но това няма как да се случва изцяло при децата в училище. Математикът цитира изследване в Англия, което показва, че 40% от децата вече са минали някаква форма на коронавирус. 

Около половин милион българи официално са се срещали с коронавируса. Според проф. Кунчев обаче те са около 2 млн. 

Гледайте целия разговор във видеото:

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
олеле
преди 2 години
Много наближил вече този локдаун значи... Сигнализирай за неуместен коментар