fallback

"Горбачов. Рай" - обвиняваха го във всички грехове, но един ден ще му вдигат паметници

Режисьорът Виталий Мански представи филма за бившия лидер на Съветския съюз

17.09.2021 | 09:18 Автор: Тодор Петров

Документален филм за Михаил Горбачов е направил латвийският режисьор Виталий Мански, който е роден в Украйна.

"Филмът "Горбачов. Рай" е огромен монолог на човека, който стои на вратата и трябва да бъде разпределен в Рая или в Ада. Струва ми се, че този разговор е много важен не само за зрителите, но и за самия герой във филма", посочи Мански в студиото на "България сутрин". 

Според него не знаем, че политикът може да бъде нормален човек и живеем в свят, в който политиците в най-добрия случай са роботи.

"Докато Горбачов живее заедно със своите илюзии и заблуждения, и не се страхува от това. Познавам го повече от 20 г. Лично ми подари най-хубавите примери в живота - годините на надеждата. Искаше да ни предложи свобода, самата Русия се отказа от тази свобода. Това е главната драма във филма - физически той живее в страна, която се отказа от неговите идеи и го обвини във всички възможни грехове. Обрича го на вечен Ад", сподели Мански.

По думите му пред Bulgaria ON AIR, Горбачов е един от историческите герои не само на ХХ век. Той очаква един ден да бъдат построени паметници на Горбачов в Русия.

Виталий Мански е режисьор на над 30 филма, а като най-трудна определя заснетата в Северна Корея лента. Чувствал се е като в концлагер, държали са него и екипа му отговорни всеки ден, тъй като са снимали филм, който севернокорейските власти не са очаквали.

"Документалното кино има нужда от свобода. В Русия нещата със свободата са все по-зле и по-зле. Най-важното в живота е да бъдем свободни. Може да видите филма в рамките на "София филм фест", каза още режисьорът на лентата за бившия лидер на Съветския съюз.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback