България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Русинова: Пандемията показа колко е важно да се осигуряваме на реалните доходи

България през следващите години ще бъде поставена пред големи предизвикателства, подчерта тя

23.07.2021 | 08:05 Редактор: Юлия Христова

Вдигането на пенсиите от 1 октомври е заложено в актуализацията на бюджета, направено от служебното правителство, но тепърва ще се разбере дали новия кабинет ще го одобри. Справедлив ли е механизмът за увеличението на пенсиите и как ще се отрази това на бюджета?

Няма социален министър, който да не иска да увеличи пенсиите. Предложението за актуализация на бюджета е на служебния кабинет. В момента не виждаме 3-годишната прогноза. Знаем, че България е с влошена демография. Това каза за "България сутрин" бившият заместник-социален министър и настоящ председател на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова.

"Самата пенсионна система трябва да се разграничи от социалното осигуряване. По време на пандемията видяхме колко е важно всички да се осигуряваме на реалните си доходи. Трябва да се намери баланс за това каква да е социалната помощ, как точно ще се изплащат тези социални помощи. Самата актуализация на бюджета трябва да си мине по обичайния ред", подчерта тя. 

Според Русинова консенсус ще бъде трудно постигнат.

"България през следващите няколко години ще бъде поставена пред големи предизвикателства, не само заради пандемията. Приоритетите са България да е по-зелена, дигитална и социална", обясни тя за Bulgaria ON AIR

Зорница Русинова поясни, че е добре страната да приоритизира националните си цели.

"Въпросът е да се направят мерки, които да доведат до трайна заетост, допълнителни мерки за активизиране на младите хора. В момента е важно да се вземат мерки за бизнеса и икономиката, схемите за подкрепа на общините на фона на пандемията и прогнозите за нова Ковид вълна. Мярката 60/40 трябва да се запази, ако пак има затваряне на бизнеса. Нямаме яснота каква част от тази актуализация сега се предлага и ще бъде приета от следващия кабинет и подкрепена от парламента", допълни бившият заместник-социален министър.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК