България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Инж. Кремен Георгиев: Цената на парното се политизира, а не би трябвало

Поскъпването е проста математика, смята енергитикът

01.07.2021 | 09:28 Редактор: Здравко Черкезов

По-високи цени на ток, парно и газ от днес. Електроенергията ще поскъпне средно с 3% в цялата страна, природният газ ще достигне най-високата си цена за последните две години, а парното в София ще поскъпне с над 14%. Основателно ли е поскъпването им и как ще се отрази това на джоба на българина?

"Скокът в цените на тока и парното наистина ще се усети, но енергията не произлиза от само себе си. Не я взимаме директно от Слънцето, така че това всичко е обусловено от повишаването на цената на основното гориво, което ползват топлофикациите - природния газ, и свързаните с него разходи за въглеродни емисии", заяви председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества в България инж. Кремен Георгиев в студиото на "България сутрин".

Цените, определени от КЕВР днес, ще действат в рамките на следващия едногодишен период и са съобразени със световния пазар, където въглеродните емисии се заплащат все по-скъпо, стана ясно от думите му. 

"Качеството на услугата не се влияе от международните пазари. Това се дължи на кадрите, които работят в топлофикация. И в енергийния сектор въпросът с кадрите е доста наболял", изтъкна инж. Георгиев пред Bulgaria ON AIR.

Според него този проблем може да бъде превъзмогнат само с образование и нормални заплати.

"КЕВР определя какви разходи са присъщи за всяка една топлофикация. В много редки случаи се признават разходи за повишаване на заплати, което в конкретния случай води до отлив на кадри и до трудност за тяхното намиране", обясни енергетикът.

По думите му токът на свободния пазар също следва цените на горивата и следователно няма да има съществена разлика в цените.

"За съжаление, цената на парното се политизира, а не би трябвало. Огромна част от определянето на цената на парното - над 90%, е проста математика. Ако имаме повишени цени на вход на дружеството, което произвежда тази енергия, съответно трябва да се повиши и цената на изход. Ролята на регулатора е да определи какво е това повишение или съответно намаление", посочи инж. Георгиев.

Екологичните изисквания на Европейската комисия към топлофикациите (и към всички производства, които замърсяват околната среда) от години стават все по-строги и те на практика се изпълняват, защото топлофикационните дружества нямат друг измор, стана ясно още от думите му. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 2 години