България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Шоубизнес ли е политиката и какви послания изпращат кандидат-депутатите с кампанията си?

Разговор с Нидал Алгафари и Венци Мицов в "България сутрин"

30.06.2021 | 09:18 Редактор: Десислава Атанасова

Политическата кампания е в разгара си, но този път протича по различен начин. Политиците избраха да разнообразят кампаниите си като се разходят по екопътеки, отидат на рафтинг или курбан или се появят на кон. Какви послания изпращат с кампанията си този път кандидат-депутатите и предпочитат ли мълчанието пред дебата?

"Според някои правят кампания, според някои не правят абсолютно нищо, въпрос на гледна точка. Това да погалиш дете, че си сготвил курбан, че си карал рафтинг, това все още не е кампания. Това са едни такива от времето на Хитлер на Сталин, за да привлечеш жалостивост", заяви политическият пиар и писател Нидал Алгафари в "България сутрин".

Според музиканта Венци Мицов пък отдавна политически кампании няма. 

"Предизборни пък да не говорим. Постоянно чета политически програми за култура, няма какво да говорим, няма експертен дебат, остава един малоумен шоубизнес. След 20 дни ще дойдат едни хора да ни управляват, а те нямат представа какво друго ще направят и си хвърлят едни термини като  изчегъртване. Политиката е едно просто представителство, трябва да има всякакви хора в политическите партии. Не в това е бедата, бедата е, че политическите партии казват "какво", но не казват как", допълни той.

Алгафари припомни и някои събития от миналото. 

"Преди време имаше и политици които искаха да дебатират с Бойко Борисов,  а той се съгласи само на един -  със Сергей Станишев. Станишев говори дълго и подготвено, Бойко отговаряше с кратки реплики, с лек присмех, и резултатът - точно обратното, на това, което си мислехме. Дебатът в България не е само в това дали имаш интелектуален багаж в главата си. Въпросът е в социалната мрежа, дали ще те лайкнат или не. Разбрали са, че каквото и да говорят е все тая, единственото нещо, което ще остане в зрителите, е ако има скандална ситуация, да им извадят мръсното бельо, другото не се помни",  подчерта политическият пиар.

Музикантът сравни политиката с шоу бизнес.

"Политиката е шоу бизнес. Нямаме експертен дебат и е важно какъв е трендът. Защото в България политиката следва тренда. Всички, които се хвърлят да играят и да влязат в парламента, играят с настроенията на избирателите. Настроенията са, че трябва да се разбият злоупотребите на на предишното управление и няма експертен разговор какво ще се случи след това", отбеляза Венци Мицов.

Относно "цветни" предизборни кампании, които се водят, гостите на Мария Константинова са категорични, че не играят положителна роля.

"Трябва да привлекат вниманието с нещо, което да е така нареченото "морковче". Артисти, писатели, инфлуенсъри, -  няма с какво друго да привлекат избиратели", каза Алгафари.

о е видно какво се опитват да направят - "Ние сме едни от вас", ама то не е така. Видно е, че вие не сте хора от народа вие сте канцеларски зомбита, няма да стане така, то е смешно", коментира Венци Мицов. 

Според него много хора бягат от политиката по обясними причини.

"Кадърните хора бягат от тая кална яма. Според мен търсенето определя предлагането, ако хората не търсеха това, нямаше да се ловят на това. Нямам надежда, че нещо прекрасно ще се случи", категоричен е той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК