България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Кметът на кой български град е забранил футбола?

50 интересни футболни истории в книгата на журналиста Теодор Борисов

21.06.2021 | 08:37 Редактор: Елеонора Танева

50 любопитни истории, свързани с футбола в България, завладяват не само феновете на спорта, но и онези, които не обичат да гледат мачове. Автор на книгата е докторът по история и спортен журналист Теодор Борисов. Второто издание на "Как цар Футбол превзе България" е преработено и допълнено. 

"В новото издание има нова информация.От 1957 г. насам се твърди, че първият мач в България се е състоял на Юнашкия събор във Варна между Габрово и Свищов.Попаднах на репортаж от варненската преса и в деня, в който е трябвало да се състои мачът, е валяло дъжд. Всички събития са били пренесени в салон, където мач трудно може да се играе. И реално никъде не пише, че е имало състезание по ритнитопка", разказа в студиото на "България сутрин" Теодор Борисов.

Той уточнява, че такава книга се пише с години, историите са добре проучени и подбрани. 

Кметът на кой български град забранява футбола? 

"Отговорът на този въпрос е град Фердинанд, днешна Монтана. Решението е на общинския съвет. Според тях футболът вреди на младежта, заради инциденти със счупени глави и крака. В гимназията в Казанлък също правят такъв опит, но той остава само локален и не завладява целия град", уточнява авторът на книгата. 

Споровете по някои футболни въпроси продължават и до днес. Като например претенциите за това къде е игран първият мач на осветление на Балканите. Плевен и Пазарджик продължават спора по въпроса.

От книга ще разберем и защо футболните топки на някои мачове в София са били намазани с фосфор.

Как футболът се извоюва титлата Цар на спортовете?

"Футболът вълнува българите от 20-те години с първите успехи на националния отбор. Хора от интелектуалния елит са се интересували от това какво се случва в спорта. Например един Стефан Македонски е бил президент на "Славия", споделя пред Bulgaria ON AIR авторът на книгата "Как цар Футбол превзе България". 

И добавя, че сред 50-те Истории има по нещо интересно за всички.

"Въпросът е феновете да имат интерес към българския футбол. Българите сме особени нихилисти и сме свикнали да изтъкваме негативните неща, но трябва да се осъзнае, че това е част от нашата история. Историята на България", каза още Теодор Борисов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК